Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει να σταθεροποιούνται (πλατό), εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εξηγώντας την έξαρση του τελευταίου διαστήματος, ανέφερε πως οφείλεται στην κατάρτηση των περιορισμών στη διασκέδαση και στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2, η οποία είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει επίπτωση στο σύστημα Υγείας.

"Όσο δεν υπάρχει πίεση, μπορούμε να αποκλιμακώνουμε τα μέτρα", τόνισε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει πως μεταξύ των μέτρων είναι και η μείωση των self tests στα σχολεία, από δύο την εβδομάδα, σε ένα. Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ξανά στον αριθμό των θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη Βουλή.

Σχετικά με έγγραφο του ΕΟΔΥ, που παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη συζήτηση και στο οποίο αναφέρεται πως 16.000 ασθενείς με CoViD έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, εξήγησε τα εξής:

Από την αρχή της πανδημίας, 9.500 ασθενείς με CoViD έχασαν τη ζωή τους σε ΜΕΘ, 16.000 εκτός ΜΕΘ και 125 εκτός νοσοκομείων.

Οι 16.000 - είπε - ήταν εκτός ΜΕΘ, διότι δεν υπήρχε ένδειξη εισαγωγής. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως για ένα διάστημα υπήρχε έλλειψη κλινών ΜΕΘ και αναμονή 30 ωρών μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι στην εντατική.

Σημείωσε, πάντως, πως ακόμη και χθες, που υπήρχαν διαθέσιμα 300 κρεβάτια ΜΕΘ, η συντριπτική πλειονότητα των 44 ασθενών πέθαναν εκτός ΜΕΘ.

Δημ.Κ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Υγείας για το εισόδημα των υγειονομικών
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]