Ισχυρά αυξητική τάση εμφανίζει η υπο-παραλλαγή Όμικρον 2 στην Ελλάδα. Τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό της υπερδιπλασιάζεται και είναι θέμα ελάχιστου χρόνου μέχρι να επικρατήσει πλήρως. 

Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως από τα 180 νεοαπομονωθέντα στελέχη με παραλλαγές του ιού, το σύνολο αφορούν την παραλλαγή Όμικρον και από αυτά τα 138 την Όμικρον 2 (76,6%).

Τρεις εβδομάδες πριν, τα νεοαπομονωθέντα κρούσματα Όμικρον 2 αποτελούσαν μόλις το 10,73% των συνολικών κρουσμάτων Όμικρον, ποσοστό που ανήλθε σε 23,75% πριν από δύο εβδομάδες.

Τα περισσότερα στελέχη Όμικρον 2 προέρχονται από το Ηράκλειο της Κρήτης (123) και ακολουθούν η Αττική (105), η Θεσσαλονίκη (61), το Λασίθι (46) και η Λάρισα (16).

Οι επιστήμονες αποδίδουν στην αυξημένη επίπτωση της Όμικρον 2 την άνοδο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των κρουσμάτων.

Με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των νεοαπομονωθέντων κρουσμάτων, ο ρυθμός αύξησης της Όμικρον παρατίθεται στον ακόλουθο πίνακα (από τις 10 Μαρτίου, τα στοιχεία ενημερώνονται κάθε 15 μέρες).

 Ημερομηνία Όμικρον Όμικρον 2 Ποσοστό Όμικρον 2
24 Φεβρουαρίου 779 50 6,41%
3 Μαρτίου 922 99 10,73%
10 Μαρτίου  926 220  23,75% 
24 Μαρτίου  180  138 76,6% 

Μικρό κύμα

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης δήλωσε την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα του ΕΚΠΑ πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα "μικρό κύμα", το οποίο οφείλεται στην Όμικρον 2, που τείνει να υπερισχύσει της αρχικής παραλλαγής. 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο νοσηλεύονται 100.000 ασθενείς με Όμικρον 2, για την οποία είπε πως "δεν είναι κάτι ακίνδυνο". 

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προειδοποίησε πως η Όμικρον 2 προσβάλλει και το κατώτερο αναπνευστικό, ενώ η διευθύντρια της ΜΕΘ του "Σωτηρία" Αντωνία Κουστούκου τόνισε πως εξακολοθούν να νοσηλεύονται ασθενείς στην εντατική.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως η παρατηρούμενη νέα έξαρση, τις τελευταίες μέρες, στη χώρα μας, είναι πολυπαραγοντική. 

Κυρίως οφείλεται στη σταδιακή επικράτηση της νέας παραλλαγής, Όμικρον 2 που έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ πιθανά να αρχίζει να μειώνεται και η προστασία του εμβολίου έναντι λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]