Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας, αίρουν πολύ απότομα τους περιορισμούς για την Covid και τώρα βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων που πιθανόν να οφείλεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή BA2, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε (φωτογραφία), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μολδαβία ότι είναι "αισιόδοξος, αλλά σε επαγρύπνηση", σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη.

Η Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, είπε.

"Οι χώρες όπου παρατηρούμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία".

Είπε ότι ο κύριος λόγος πίσω από την αύξηση ήταν πιθανότατα η παραλλαγή Όμικρον 2 (BA2), η οποία είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο επικίνδυνη από άλλες παραλλαγές.

Αλλά επιπλέον, "αυτές οι χώρες αίρουν απότομα τους περιορισμούς, από πάρα πολύ, σε πολύ λίγο", είπε.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid στην Ευρώπη μειώθηκε απότομα μετά την κορύφωση στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται ξανά από τις αρχές Μαρτίου.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ.

Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε σχεδόν 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των θανάτων σε περισσότερους από 1,92 εκατομμύρια.

Πηγές:
France 24

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]