Περισσότερες αντιδράσεις παρά συμφωνία προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση της δαπάνης μέσω των εκπτώσεων που δίδονται κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα προβεί, σε αλλαγές του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε αλλαγές ως προς το καλάθι των χωρών αναφοράς, επεκτείνοντάς το στο σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της Ευρωζώνης, απόσυρση του ορίου μείωσης τιμής 7% κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης και ανατιμολόγηση νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα του μηνός Νοεμβρίου.

Στον αντίποδα, η φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε σύσσωμη τη δυσαρέσκειά της για τυχόν τέτοια εξέλιξη. Οι αλλαγές που εξέφρασε το Υπουργείο Υγείας επαναφέρουν το μοντέλο τιμολόγησης προηγούμενων ετών, το οποίο χαρακτηριζόταν από παντελή έλλειψη προβλεψιμότητας και σταθερότητας, μεγαλύτερο κίνδυνο απόσυρσης παλαιών και οικονομικών σκευασμάτων εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας, λόγω του συνδυασμού των εξαιρετικά χαμηλών τιμών και των σημαντικών επιβαρύνσεων μέσω μηχανισμών Rebate & clawback και αδυναμία εισαγωγής νέων καινοτόμων θεραπειών, εξαιτίας της διασύνδεσης των χωρών μέσω του συστήματος εξωτερικών τιμών αναφοράς (IRP).

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς "Χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλάθι χωρών αναφοράς στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, εισάγουμε τιμές από χώρες, όπως η Σουηδία και η Ρουμανία, οι οποίες έχουν συναλλαγματικές διαφορές, διαφορετικό Α.Ε.Π, διαφορετική διάρθρωση του συστήματος υγείας, διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, διαφορετικά συστήματα τιμολόγησης και αποζημίωσης και διαφορετική κουλτούρα στη χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων. Επιπλέον, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η χρησιμοποίησή τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειώσεις των τιμών, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται οποιαδήποτε διόρθωση, βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας.''

Ως προς την αποζημίωση, κατά τις πηγές μας, οι υπερβολικές υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές rebate και clawback που επιβάλλονται στη φαρμακευτική βιομηχανία απειλούν την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς. Ο χαμηλός προϋπολογισμός μη προσαρμοσμένος σε ρεαλιστική έκφραση αποτελέσματος της φαρμακευτικής δαπάνης, οδηγεί σε υπερβολικές επιστροφές και σε κίνδυνο απόσυρσης τόσο παλαιών και οικονομικών θεραπειών αποδεδειγμένης δράσης, όσο και των νέων καινοτόμων θεραπειών.

Η χρήση ορίων μείωσης της τιμής των φαρμάκων κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης, οδηγεί σε σταθερότητα των τιμών και βοηθά την φαρμακοβιομηχανία ως προς τη σύνταξη των προβλέψεών της. Επιπροσθέτως, η γνώση της συχνότητας και της χρονικής περιόδου των αναθεωρήσεων των τιμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός διάφανου και σταθερού περιβάλλοντος. Αντίθετα, πολιτικές αστάθειας του περιβάλλοντος, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Τέλος, η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς σε 16 χώρες παγκοσμίως, γεγονός που την καθιστά σημαντική ως προς τον καθορισμό των επιπέδων τιμών άλλων χωρών. Αποτέλεσμα αυτού, πρακτικές που οδηγούν σε συνεχείς αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης, αποτελούν τροχοπέδη στην εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών και δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Boehringer Ingelheim Ελλάς βραβεύεται για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης
Νέα εξέταση αίματος για την άνοια [μελέτη]
"Λαϊκό": Επιστολή - καταγγελία 258 γιατρών κατά της πρωινής εφημέρευσης