Το ΕΣΥ δεν πιέζεται, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο, αναμένουν νέα έξαρση από την Σεπτέμβριο, ακόμη και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε πως όταν μιλάμε για πίεση στο ΕΣΥ, αναφερόμαστε στην αναλογία εισιτηρίων - εξιτηρίων και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Η διαφορά της τρέχουσας περιόδου με αυτή του Δεκεμβρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022 είναι ότι τώρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε έναν υψηλό αριθμό, η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι η ίδια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, χθες είχαμε 411 εισαγωγές και 370 εξιτήρια, δηλαδή η αναλογία παραμένει σε μια ισορροπία, ενώ στην προηγούμενη φάση είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 200 παραπάνω εισαγωγές από ότι εξιτήρια.

Όπως ανέφερε, παρατηρείται αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες. Έχουμε περίπου 2.000 κενές απλές κλίνες και αντιστοίχως, στις κλίνες ΜΕΘ, από τους περίπου 700 διασωληνωμένους, έχουμε πέσει στους 350.

Το γεγονός ότι δεν πιέζεται τώρα το ΕΣΥ - είπε - δεν οφείλεται μόνο στην Όμικρον, καθώς Όμικρον είχαμε και τον Ιανουάριο: "Τώρα βλέπουμε τα οφέλη από τα μέτρα της υποχρεωτικότητας και της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης", σημείωσε.

Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχει ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο

Ο κ. Πλεύρης είπε πως προχωράμε σιγά - σιγά στην αποκλιμάκωση των μέτρων: "Ξεκινήσαμε από κάποιους χώρους που θεωρούμε ότι είναι πιο ελεγχόμενοι. Βγάλαμε τη μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα παραμένει στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς επιτρέπεται μόνο με τεστ", τόνισε.

Εξέλιξη πανδημίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας έχουμε κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα βλέπουμε και πώς κινείται η πανδημία: "Επί αυτού του πλάνου, θα γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αξιολογήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει της πορείας της πανδημίας και η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις".

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στην επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Hans Kluge, ο οποίος είχε σημάνει προχθές συναγερμό λόγω της άρσης των μέτρων.

Ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ ότι ενδεχομένως από τον Σεπτέμβριο, ακόμα και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, θα έχουμε πάλι έξαρση.

"Δεν έχει δοθεί το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η πανδημία έχει μία δυναμική", είπε, για να σημειώσει: "Παρακολουθούμε την πανδημία και βάσει της πορείας της κλιμακώνουμε και αποκλιμακώνουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα δεν παράγουν νοσηλείες, επομένως θα ήταν δογματικό να παραμείνουμε σε ένα σκληρό μοντέλο. Αν μεταβληθούν αυτά τα στοιχεία, προφανώς αυτό το μοντέλο θα αλλάξει".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]