Το ενδεχόμενο να χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD το φθινόπωρο, άφησε σήμερα ανοικτό η Βάνα Παπευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως το θέμα συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, της οποίας είναι επίσης μέλος:

"Να τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της τρίτης δόσης σίγουρα υπερτερεί κατά πολύ από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις, ο βασικός εμβολιασμός. Άρα, δεν υπάρχει λόγος τόσης μεγάλης αγωνίας για το γενικό πληθυσμό.  Προφανώς, κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι  πιο ευάλωτα ή κάποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα", σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαυαγγέλου, είμαστε σε φάση που μελετάμε τόσο τα επιδημιολογικά όσο και τα κλινικά δεδομένα από τη χώρα μας και ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

"Βλέπετε η Ισπανία είπε όχι, η Γαλλία, η Γερμανία έχει προχωρήσει στη χορήγηση.  Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή «ζυμώνεται» σε όλη την Ευρώπη και νομίζω ότι θα περιμένουμε λιγάκι και θα συμπορευτούμε και με τις υπόλοιπες χώρες. Όσον αφορά το εμβόλιο το φθινόπωρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση.  Αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε", τόνισε.

Η καθηγήτρια είπε πως όσο περνάει ο καιρός, σίγουρα αυξάνει η πιθανότητα μόλυνσης. Όμως, τα δεδομένα δείχνουν ότι στην πλειονότητα του κόσμου, η προστασία έναντι σοβαρής νόσου, ανάγκης νοσηλείας, διασωλήνωσης και τελικά να χάσει κάποιος τη ζωή του, η προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις δύο πρώτες.

"Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας είναι να μην έχουμε τόσο πολύ μεγάλη αγωνία. Προφανώς μιλάμε για το γενικό πληθυσμό κατά κύριο λόγο. Δεν συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη σοβαρής νόσου μετά τις τρεις δόσεις σε σχέση μετά τις δύο", υπογράμμισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]