Τον κίνδυνο του εφησυχασμού ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε τη Δευτέρα ο Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: "Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι είναι τέτοια η υγειονομική κατάσταση που μπορούμε να ανταποκριθούμε, όχι ότι μας ευχαριστεί, είμαστε και εμείς εξουθενωμένοι, υπάρχουν πολλές μολύνσεις στο προσωπικό μας, παρ’ όλα αυτά ανταποκρινόμαστε, δεν μας ικανοποιεί όμως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και ο μεγάλος αριθμός των θανάτων"

Δεν έχουμε καταφέρει - είπε - να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς, που ξεκινάει από τα μικρά παιδιά, επεκτείνεται στους μεγαλύτερους, με τραγικές συνέπειες στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δραστικά μέτρα, οριζόντια μέτρα, ευτυχώς σταμάτησε η κουβέντα περί χαλάρωσης των μέτρων.

"Στη χώρα μας, έχουμε στρέψει την προσοχή μας στα εμβόλια και στην τέταρτη δόση για να αυξήσουμε την ανοσία. Δυστυχώς, και εκεί υπάρχει μία φθίνουσα πορεία της προστασίας των εμβολίων, γι’ αυτό βλέπουμε και αυτά τα αποτελέσματα, αφού το 40% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. δηλαδή με δύο δόσεις, λίγοι έκαναν την τρίτη δόση", τόνισε, για να σημειώσει:

"Φαίνεται ότι έχουμε συνθηκολογήσει με τον ιό και έχουμε συνηθίσει αυτό τον ανεπίτρεπτο αριθμό θανάτων. Φαίνεται να ελέγχεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, όμως η ανησυχία όλων είναι, ότι καταγράφονται νέα στελέχη, ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη".

Τέλος επισήμανε πως "μπορεί ο κόσμος να έχει κουραστεί με όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, αλλά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο περιμένουμε εξελίξεις και αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία που περιγράψαμε, ότι εμείς έχουμε κουραστεί, ποιες μάσκες και ποια εμβόλια, νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με τα προηγούμενα σφοδρότατα κύματα".

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε πως "ως προς τον καιρό που λέγαμε ότι θα βοηθήσει, τα ίδια λέγαμε και πέρυσι και ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ή δεν έχει βρεθεί το “μαγικό” εμβόλιο να κάνουμε μία δόση και να πούμε ότι τελειώσαμε. Ο ιός μπορεί να μας προλάβει και να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα".

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]
Γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε: Τι μπορούμε να κάνουμε
Άγχος και κατάθλιψη συνδέονται με χρόνιο πόνο στα παιδιά [μελέτη]