Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που κλείστηκαν στο σπίτι στην πανδημία είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν κλείστηκαν, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη η μοναξιά και η ύπαρξη λιγότερων κοινωνικών επαφών, αναφέρουν ερευνητές του University of Manchester και του UCL.

H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry, έδειξε ότι η παραμονή στο σπίτι κατά την πανδημία και η απομόνωση συνδέονται στενά με μεγαλύτερο κίνδυνο συμτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Ο ερευνητής  Dr. Giorgio Di Gessa (UCL Institute of Epidemiology & Health Care), δήλωσε ότι όταν αποφασίστηκαν οι περιορισμοί τον Μάρτιο 2020, περίπου 3.8 εκατομμύρια (6%) άνθρωποι στη Βρετανία κλείστηκαν,  74% των οποίων είχαν ηλικία άνω των 50. Η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που εστιάζει στην επίδραση του εγκλεισμού στην ευεξία ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στη Βρετανία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 5.000 ενηλίκων άνω των 50. Τα στοιχεία συλλέχτηκαν τους πρώτους 8–9 μήνες της πανδημίας.

Η ανάλυση στηρίζει την ιδέα ότι ο εγκλεισμός καθαυτός είναι επιβλαβής πέρα και πάνω από άλλες γνωστές ευαλωτότητες.

Μια αιτία θα μπορούσε να είναι η ψυχολογική επίδραση του να μιλήσει κάποιος τόσο έντονα στους ανθρώπους για την ευαλωτότητά τους και τη θνησιμότητα, καθώς και ο περιορισμός της συμπεριφοράς οδηγώντας σε άγχος και στρες.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν τον Απρίλιο, Ιούνιο/ Ιούλιο και Νοέμβριο/Δεκέμβριο κλείστηκαν στο σπίτι (δεν έβγαιναν για κανένα λόγο) έμειναν σπίτι (έβγαιναν μόνο για πολύ περιορισμένους σκοπούς όπως αγορά τροφίμων, άσκηση ή αναγκαία εργασία) ή τίποτα από τα δυο.

Αξιολογήθηκε η ψυχική τους υγεία με ερωτήσεις για συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, ευεξία και ποιότητα ζωής.

Περίπου το 28% όσων απάντησαν ανέφεραν ότι είχαν κλειστεί τουλάχιστον μια φορά, με το  5% να συμβαίνει τους πρώτους 8/9 μήνες της πανδημίας. Περίπου το ένα τρίτο ανέφερε ότι απομονώθηκε όλο το διάστημα, ενώ το 37% ούτε απομονώθηκε ούτε έμεινε σπίτι.

Μεταξύ όσων απομονώθηκαν σε όλη τη διάρκεια, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, το 42% ανέφερε αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης σε σύγκριση με το 23% όσων ποτέ δεν απομονώθηκαν ή δεν έμειναν σπίτι.

Ηλικιωμένοι που ακολούθησαν εγκλεισμό  στην περίοδο μελέτης, ανέφεραν επίσης τη χαμηλότερη ικανοποίηση και ποιότητα ζωής.

Πηγές:
British Journal of Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση σε έντονο νυχτερινό φως αυξάνει τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer [μελέτη]
'Εναρξη καπνίσματος πριν τα 18 συνδέεται με αναπνευστικά συμπτώματα πριν τα 28 [μελέτη]
Τετραπλό χάπι αποτελεσματικό για την υπέρταση [μελέτη]