Έως το καλοκαίρι, θα υποχωρήσει η πίεση από τον ιό και στο εξής θα πρέπει να φροντίσουμε για αποτελεσματικά συστήματα επιτήρησης που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.
Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum).
Σύμφωνα με τον καθηγητή, χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, καθώς υποχωρεί η προστασία με το πέρασμα του χρόνου.
Όπως είπε, πρέπει να αποφασιστεί η δοσολογία των νέων εμβολίων, που θα έχουν καλύτερη απόκριση και δεν θα απαιτείται πολλαπλός εμβολιασμός, αλλά μία δόση κάθε δύο ή τρία χρόνια.
Υπογράμμισε πως η ποιότητα του εσωτερικού αέρα θα είναι απαραίτητη τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε χώρους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έδωσε έμφαση στην απόκριση του συστήματος Υγείας και στη βελτίωση των εργαστηριακών μέσων, ώστε να επιτηρείται επαρκώς ο ιός. Ανέφερε πως η Σκωτία ξεκινά από τον Μάιο ένα σύστημα καταγραφής μόνο των σοβαρών περιστατικών. Θα ελέγχεται - είπε - ο άνθρωπος με σοβαρό πρόβλημα και θα λαμβάνει γρήγορα την αναγκαία θεραπεία.
Στους υπόλοιπους, τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος ή της γρίπης.
Είπε πως εξετάζονται 4 - 5 σενάρια σε συνεργασία με το ECDC, ώστε η Ευρώπη να αποκρίνεται ταχύτατα στην κρίση. "Ευελπιστούμε για το καλύτερο, αλλά ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο", σημείωσε.
Αναφέρθηκε και στον τρόπο διασποράς της πληροφορίας, λέγοντας πως "η επιδημία της πληροφορίας, με κακό τρόπο, έκανε κακό στην Επιστήμη και θα συνεχίσει να κάνει κακό". Ζήτησε, δε, από τους ειδικούς να παρουσιάζουν καθαρά τα μηνύματα στους πολίτες.
Προειδοποίησε πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, λέγοντας πως υπάρχουν μία σειρά άλλων προβλημάτων Δημόσιας Υγείας, όπως η ποιότητα του αέρα και οι ζωονόσοι.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, Pierre Delsaux τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε σε έρευνα και ανάπτυξη, να υπάρχουν αντίμετρα κατά υγειονομικών απειλών και να παρατηρούμε όλον τον κόσμο, καθώς οι απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανέφερε πως χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα Υγείας, ζητώντας να ενισχυθούν ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες είχαν παραμεληθεί. Πρότεινε αλλαγή εργασιακών σχέσεων των γιατρών, λέγοντας πως χρειάζεται πλήρης, αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση.
Αναφερόμενος στα πολλά τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία, είπε πως υπάρχει υπερφόρτωση των μονάδων CoViD.
Επαναλοιμώξεις
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον άρχισαν να παρατηρούνται επαναλοιμώξεις, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, οι καλύπτουν το 3% όλων των λοιμώξεων στη χώρα μας.
Όσο υπάρχει ανοσία - εξήγησε - οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο σοβαρές, εκτιμώντας πως όσο προχωρεί η πανδημία όλοι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης.
Εκτίμησε πως η πανδημία - όπως όλες οι προηγούμενες - θα έχει διάρκεια δύο ετών, με την "ουρά" των επιπτώσεων να φτάνει τα τρία έτη.
ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως το σύστημα Υγείας είχε διαχρονικά προβλήματα και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σοβαρή υγειονομική κρίση.
Χαρακτήρισε το ΕΣΥ με ποδοσφαιρική ομάδα, λέγοντας πως "με αυτή την ομάδα δόθηκε ο αγώνας".
Έδωσε έμφαση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την απουσία συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αναδείχτηκαν από την πανδημία.
Τόνισε πως ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει για το τι πρέπει να κάνει στο σύστημα, λέγοντας πως αυτό θα το κάνει ο προσωπικός γιατρός. Σημείωσε, δε, πως ρόλο στο σύστημα έχει και ο ιδιωτικός τομέας.
Για την τουριστική περίοδο, ανακοίνωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο αποκλιμάκωσης, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα βραβεία Humanizing Health της Teva επέστρεψαν για τέταρτη χρονιά
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στήριξης 107 πλημμυροπαθών οικογενειών από τo Μαζί για το Παιδί και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Ποδαρικό για το 2025 με μπαράζ ανατιμήσεων σε 4 βασικά προϊόντα