Οι εταιρείες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων (EBA) αναζητούν νέους εταίρους που να διαθέτουν logistics και να μπορούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με φάρμακα. 

"Το υλικοτεχνικό ζήτημα των προμηθειών φαρμάκων στην Ουκρανία είναι πλέον ένα από τα πιο οδυνηρά και, δυστυχώς, ακόμη αβέβαια προς άμεση επίλυση προβλήματα. Οι περισσότερες διεθνείς εταιρείες που αναλαμβάνουν μεταφορές αρνούνται να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ουκρανία και απαιτεί αναζήτηση νέων εταίρων», είπε η EBA .

Η ένωση υπενθύμισε ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022 – τη στιγμή δηλαδή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία – οι περισσότερες εταιρείες είχαν αποθέματα προϊόντων σε αποθήκες στην Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες κατά μέσο όρο για 45-60 ημέρες, ενώ κάποιες άλλες διέθεταν αποθέματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα φαρμάκων και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών έχει απευθύνει έκκληση στις διεθνείς εταιρείες logistics και επικοινωνεί ενεργά για την επανέναρξη των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε σε συνεργασία εκείνες τις εταιρείες που δεν έχουν εργαστεί μαζί μας στο παρελθόν, κατανοώντας την κρίσιμη ανθρωπιστική ανάγκη να διασφαλιστεί η προμήθεια φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Ουκρανία», ανέφερε η επιτροπή.

Οι εταιρείες μέλη της επιτροπής καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Όπως σημειώθηκε, οι εταιρείες δεν σταματούν τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία και είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, τις στρατιωτικές διοικήσεις και τις εθελοντικές οργανώσεις για την υποστήριξη αιτημάτων και την παροχή βοήθειας. Ειδικότερα, στις 19 Μαρτίου, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις εταιρείες-μέλη της επιτροπής EBA, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας με φάρμακα προς όφελος των ασθενών, ανέρχεται σε περίπου 1,296 δισ. UAH (Γρίβνα).

Ταυτόχρονα, η επιτροπή σημείωσε ότι η EBA «ελπίζει σε μια προσεκτικά ισορροπημένη πολιτική των κρατικών αρχών σε σχέση με τους παγκόσμιους ηγέτες των φαρμακευτικών προϊόντων και την απουσία αύξησης της φορολογικής πίεσης, η οποία δεν θα ήταν  δικαιολογημένη λόγω πιθανών συνεπειών από την Ουκρανία αγορά."

«Μια τέτοια προσέγγιση θα έδειχνε την κατανόηση των πολύπλοκων διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα τώρα από την πλευρά των παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της επαναξιολόγησης των υφιστάμενων επιχειρηματικών κινδύνων σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε διαφορετικές αγορές», ανέφερε η EBA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD