Η COVID-19 προκαλεί απώλεια όσφρησης σε ορισμένους και δεν βλάπτεται μόνο ο ιστός της ρινικής κοιλότητας αλλά και η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των αισθήσεων, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology.

Aυτοψία σε 23 ασθενείς που πέθαναν από τον ιό, αποκάλυψε ότι αυτοί που εμφάνιζαν απώλεια όσφρησης είχαν ενδείξεις βλάβης στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Αρκετοί από τους ασθενείς της έρευνας είχαν επίσης ενδείξεις βλάβης στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτή που φαίνεται σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer.

Ο Dr. Cheng-Ying Ho, του Johns Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι η COVID-19 δεν επηρεάζει μόνο τη λειτουργία της όσφρησης μολύνοντας το κυτταρικό τοίχωμα της ρινικής κοιλότητας αλλά προκαλεί και σημαντική βλάβη στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όσφρηση.

Πρόσθεσε, ότι καθώς ο ιός δεν μολύνει τα νευρικά κύτταρα, η εξασθένηση του ιστού προκαλείται είτε από φλεγμονή είτε από μειωμένη προσφορά αίματος λόγω βλάβης των αγγείων.

Μετά τις αυτοψίες, ο ρινικός ιστός και ο εγκέφαλος αυτών των ασθενών συγκρίθηκε με αυτούς 14 άλλων που πέθαναν από αίτια που δεν συνδέονταν με τον ιό.

Πέντε από τους 23 ασθενείς με COVID-19 εμφάνισαν απώλεια όσφρησης ενώ 4 άλλοι είχαν μειωμένη αίσθηση πριν πεθάνουν.

Μόνο ένας από αυτούς τους ασθενείς είχε ρινικό ιστό που αποδείχτηκε θετικός στον ιό, στην αυτοψία.

Πηγές:
JAMA Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άσθμα και διαβήτης τύπου 2: Μια αμφίδρομη σχέση [μελέτη]
HoLEP: Η επόμενη μέρα για την υπερπλασία του προστάτη
Κακοποίηση ανηλίκων: Πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση