Τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), Σίμος Δανιηλίδης, προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις με την ανακοίνωση ότι μέσα από δημοπρασίες είχε εξασφαλίσει τιμή 27 ευρώ για τα διαγνωστικά μοριακά (PCR) τεστ των δημοτικών υπαλλήλων, των νομικών προσώπων και των ωφελούμενων των κοινωνικών δομών του Δήμου. Τις ίδιες μέρες η κυβέρνηση είχε μειώσει από 60 σε 47 ευρώ το πλαφόν χρέωσης για τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές.

Σήμερα, ο Δήμος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επεκτείνοντας το μέτρο στο σύνολο των περίπου 85.000 δημοτών του, οι οποίοι πλέον έχουν πρόσβαση σε μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό σε τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ (μειωμένη κατά 55,44% σε σχέση με το πλαφόν των 47 ευρώ), σε διαγνωστικά κέντρα της πόλης.

Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο Δήμος προς τα πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα διαγνωστικά κέντρα, μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

"Δίνουμε μια λύση στους δημότες μας, καθώς ειδικά την περίοδο του κορωνοϊού, εκτός από το ότι μειώθηκαν τραγικά τα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών, αυξήθηκαν παράλληλα οι δαπάνες διαβίωσης. Αυτό είναι ένα εκρηκτικό μίγμα", δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Μνημόνια συνεργασίας με 5 εργαστήρια

Το πρωί της Τρίτης υπογράφηκαν τα μνημόνια συνεργασίας (φωτογραφία) με πέντε διαγνωστικά κέντρα του νομού Θεσσαλονίκης που επελέγησαν έπειτα από την αξιολόγηση των προσφορών τους από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Οι δημότες θα μπορούν να κάνουν χρήση των προνομιακών τιμών από την Τετάρτη, 14 Απριλίου, με την επίδειξη πρόσφατου Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης που θα κατεβάζουν από τον κόμβο gov.gr και θα αποδεικνύει ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του συγκεκριμένου Δήμου.

Χωρίς την εμπλοκή των δημοτικών υπηρεσιών, οι χρήστες θα επιλέγουν ένα από τα πέντε διαγνωστικά κέντρα που συμμετέχουν στη συμφωνία, με βάση τον κατάλογο των προσφερόμενων τιμών, που ξεκινούν από 20 και φτάνουν ως τα 43 ευρώ ανά τεστ. Συγκεκριμένα:

  • Διαγνωστικό στην οδό Τσιμισκή προσφέρει την τιμή των 20 ευρώ.
  • Εργαστήριο σε κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά παρέχει την τιμή των 24 ευρώ στο 1ο τεστ και 19 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα του ίδιου ατόμου. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα λήψης δείγματος κατ΄ οίκον με χρέωση 1 ευρώ.
  • Στην οδό Εγνατίας παρέχει τεστ στην τιμή των 35 ευρώ.
  • Στην οδό Αγίου Δημητρίου επίσης με 35 ευρώ.
  • Στην οδό Β.Γεωργίου διενεργεί τεστ στην τιμή των 43 ευρώ.

Όπως προβλέπεται από τα μνημόνια συνεργασίας, οι προσφερόμενες τιμές αφορούν το σύνολο της παρεχόμενης υπηρεσίας (δειγματοληψία και ανάλυση δείγματος, περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών). Τα αποτελέσματα του κάθε τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός το αργότερο 24 ωρών από την εξέταση, θα καταχωρούνται, δε, με ευθύνη του κέντρου, κλινικής ή του εργαστηρίου στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Όπως διευκρινίστηκε από τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, πριν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η πρωτοβουλία, και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε νομικό προηγούμενο, οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν ενδελεχή νομική έρευνα για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας, που επισφραγίστηκε με τη σχετική έγκριση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) και τον πρόεδρό της Γεώργιο Κατοπόδη. "Βρήκαμε μία φόρμουλα, μια νομική βάση, στην οποία δεν εμπλέκεται ο δήμος σε είσπραξη και πληρωμή χρημάτων, αλά ο δημότης πληρώνει απευθείας το αντίτιμο στο εργαστήριο, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό του δημοτολογίου που έχει κατεβάσει εύκολα από το gov.gr", ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης. 

Η διακύμανση των τιμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Δήμος, οι αλλεπάλληλοι διαγωνισμοί για την προμήθεια διαγνωστικών μοριακών τεστ για τις δημοτικές υπηρεσίες του, που έχουν διενεργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας και των περιόδων lockdown, ανέδειξαν τις δυνατότητες δραστικής μείωσης των τιμών.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο διαγωνισμό, που έγινε τον Αύγουστο του 2020, εξασφαλίστηκε τιμή 80 ευρώ (όταν στην ελεύθερη αγορά κυμαίνονταν από 120 ως 140 ευρώ). Στους διαδοχικούς διαγωνισμούς που ακολούθησαν έπεσαν σταδιακά στα 65, 40, 34, 33, 29 και 27 ευρώ, με μέση τιμή των 12 διαγωνισμών τα 34,77 ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άσθμα και διαβήτης τύπου 2: Μια αμφίδρομη σχέση [μελέτη]
HoLEP: Η επόμενη μέρα για την υπερπλασία του προστάτη
Κακοποίηση ανηλίκων: Πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση