Ο ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή μας. Είναι απαραίτητο να έχουμε υγιεινές συνήθειες ύπνου, να φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετές ώρες κάθε νύχτα, αλλά και να είναι ποιοτικός ύπνος, χωρίς ξαφνικά ξυπνήματα και ενοχλήσεις. Τι γίνεται όμως όταν ο ύπνος δεν είναι ποτέ αρκετός; Είναι δυνατό να εθιστούμε στον ύπνο;
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το καθημερινό στρες και η κατάσταση του κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κάνει πολύ κόσμο να δυσκολεύεται να ανοίξει τα μάτια και να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί. Ή, εναλλακτικά, τι γίνεται όταν ο βραδινός μας ύπνος δεν είναι επαρκής και νιώθουμε συνεχώς την ανάγκη να κλείσουμε τα μάτια μας μέσα στην ημέρα "για πέντε λεπτά";
Ας τα πάρουμε από την αρχή: Ο εθισμός στον ύπνο δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Ως έννοια μάλλον ακούστηκε κάπου ως αστείο στο ίντερνετ, και επειδή ο "εθισμός" είναι λέξη που προκαλεί την προσοχή (και τα social media, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, λατρεύουν τις online "διαγνώσεις"), κάπως αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε. Μια ακόμη λέξη που έχει γίνει δημοφιλής στο ίντερνετ - χωρίς όμως να αναγνωρίζεται από τους ειδικούς ως πάθηση - είναι η "κλινοφιλία", ένας ψυχαναγκασμός να μένουμε στο κρεβάτι όλη μέρα. Και ίσως το "κλινοφιλία" να είναι απλά ένας πιο "social media" τρόπος να πούμε "σύμπτωμα κατάθλιψης". Σε γενικές γραμμές, η παθολογικοποίηση συναισθημάτων και συμπεριφορών με ενδιαφέροντες νέους ορισμούς, δεν βοηθά κανέναν (παρά μόνο τους χρήστες των social media που τους σκέφτηκαν να αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό).
Ο εθισμός σχετίζεται με συμπεριφορές και πράξεις που προσφέρουν αίσθηση ικανοποίησης στον εγκέφαλο - μια ικανοποίηση που συνεχίζουμε να ψάχνουμε, αλλά που σταδιακά γίνεται όλο και πιο μακρινή. Και, ναι, από την στιγμή που ο εθισμός είναι πρόβλημα ψυχιατρικής φύσης, είναι θεωρητικά δυνατό να "εθιστούμε" στα πάντα. Οι πιθανότητες όμως να εθιστούμε σε μία εντελώς ανθρώπινη, αναπόφευκτη και - εν τέλει - υγιή διαδικασία για τον οργανισμό μας είναι μικρές. Για την ακρίβεια, το ότι ο ύπνος είναι κάτι ωφέλιμο στην ουσία "ακυρώνει" τον εθισμό.
Πολύ χονδρικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο καλός και επαρκής ύπνος μπορεί μάλιστα να είναι ένα γερό όπλο εναντίον των εθισμών - ή των παραγόντων που θα οδηγήσουν σε έναν εθισμό.
Οι μόνες περιπτώσεις που ο ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή είναι αν κοιμόμαστε υπερβολικά πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να χάνουμε το πρόγραμμα της κάθε μέρας, αλλά και να νιώθουμε το σώμα μας πιασμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, θα ήταν πολύ πιο σωστό να αναζητήσουμε ποιοι είναι οι λόγοι που κοιμόμαστε λιγότερο ή δεν κοιμόμαστε καλά. Πάρα πολλές φορές, τα προβλήματα στον ύπνο είναι χαρακτηριστικό σημάδι άγχους ή κατάθλιψης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]