Καθώς ο αριθμός των γνωστών περιστατικών κορωνοιού παγκοσμίως έφθασε την Τρίτη τα 500 εκατομμύρια, ειδικοί υγείας καλούν σε αυξημένο έλεγχο με τεστ, εμβολιασμό και ιχνηλάτιση επαφών.

Υπάρχει απότομη αύξηση σε γνωστά περιστατικά ως τώρα φέτος, από 300 εκατομμύρια στις αρχές Ιανουαρίου σε 400 εκατομμύρια στις αρχές Φεβρουαρίου και μισό δισεκατομμύριο τώρα ανέφεραν οι New York Times.

Ωστόσο πολλά κράτη αποκλιμάκωσαν τον επίσημο έλεγχο με τεστ, επομένως ο πραγματικός αριθμός λοιμώξεων σχεδόν σίγουρα είναι πολύ υψηλότερος.

Η μείωση στους επίσημους ελέγχους με τεστ είναι ‘’επικίνδυνη’’ επειδή αν κάποιος δεν κάνει τεστ δεν γνωρίζει ποιες παραλλαγές έχει, δήλωσε ο επιδημιολόγος στο University of Washington, Ali Mokdad.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ, πρόσφατα προέτρεψαν Αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους με τεστ και την ιχνηλάτιση και δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της Αμερικής πρέπει να αυξήσουν τον εμβολιασμό και τα τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται από την απότομη εξάπλωση της Ομικρον, γνωστής ως BA.2, στην οποία οφείλεται το 85,9% των νέων περιστατικών στις ΗΠΑ.

Τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών που αναφέρθηκαν παγκοσμίως καθημερινά είναι περίπου 32% χαμηλότερος σε σχέση με πριν 2 εβδομάδες με μέσο όρο  1.1 εκατομμύρια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι Times.

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοιό είναι 23% χαμηλότερος σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν, με μέσο όρο τους 3.800 την ημέρα παγκοσμίως, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άσθμα και διαβήτης τύπου 2: Μια αμφίδρομη σχέση [μελέτη]
HoLEP: Η επόμενη μέρα για την υπερπλασία του προστάτη
Κακοποίηση ανηλίκων: Πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση