Η Pfizer Inc.παρουσίασε σήμερα το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο». Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία θέτει ως στόχο να παρέχει χωρίς κέρδος  όλα τα εντός πατέντας φάρμακα και εμβόλια υψηλής ποιότητας της Pfizer που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Το Σύμφωνο φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά τις υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας ανάμεσα σε πολλές χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Όπως μάθαμε με την εφαρμογή του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19, η προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων είναι μόνο το πρώτο βήμα  για να παρέχουμε βοήθεια στους ασθενείς. Θα συνεργαστούμε με παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της υγείας, ώστε να βελτιώσουμε και τομείς όπως τη διάγνωση, την εκπαίδευση, τις υποδομές, τις δυνατότητες αποθήκευσης και άλλoυς. Μόνο όταν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια μπορούμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να προσφέρουμε πραγματικά σε όλους τους ασθενείς», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Το Σύμφωνο περιλαμβάνει το σύνολο των 27 χωρών με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και 18 χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες μετέβησαν από την κατηγορία χαμηλού εισοδήματος στην κατηγορία χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Pfizer θα συνεργαστεί με αξιωματούχους από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Ρουάντα, τη Γκάνα, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα, ώστε να προσδιοριστούν τα πρώτα στοιχεία και οι ευκαιρίες για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια θα φτάσουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και η τεχνογνωσία στην υποστήριξη της διάγνωσης, στην εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και στην εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στην αναβάθμιση άλλων υποδομών. Τα συμπεράσματα από αυτές τις πέντε χώρες θα αξιοποιηθούν για να υποστηριχθεί η εφαρμογή στις άλλες σαράντα χώρες.

H Pfizer θα συνεργαστεί επίσης με τους συμμετέχοντες στο Σύμφωνο, ώστε να προσδιοριστούν γρήγορες και αποτελεσματικές ρυθμιστικές οδοί και διαδικασίες προμήθειας, για να μειωθεί ο συχνά αυξημένος χρόνος που απαιτείται για να είναι διαθέσιμα νέα φάρμακα και εμβόλια σε αυτές τις χώρες.

Βάσει του Συμφώνου, η Pfizer έχει δεσμευτεί να παρέχει 23 φάρμακα και εμβόλια που αντιμετωπίζουν λοιμώδεις νόσους, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, σπάνιες και φλεγμονώδεις νόσους. Η πιο άμεση διαθεσιμότητα αυτών των φαρμάκων και εμβολίων, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μη-μεταδοτικές και λοιμώδεις νόσους που στοιχίζουν τη ζωή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο στις χώρες αυτές, καθώς και χρόνιες νόσους που έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής σε τουλάχιστον ακόμα μισό  εκατομμύριο ανθρώπους. Καθώς η Pfizer παρουσιάζει νέα φάρμακα και εμβόλια, τα προϊόντα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Συμφώνου χωρίς κέρδος.

Το Σύμφωνο έχει επίσης ως στόχο να εξασφαλίσει ταχύτερη πρόσβαση στα μελλοντικά φάρμακα και εμβόλια της Pfizer χωρίς κέρδος για τις 45 χώρες, ειδικά αυτές που αντιμετωπίζουν νόσους που έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία. Για την περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης αυτής, η Pfizer, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, προωθεί τις προσπάθειες για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων για την πρόληψη του Στρεπτόκοκκου Ομάδας Β (GBS), που είναι μια κύρια αιτία θανάτου νοεγνών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Συζητούνται επίσης ευκαιρίες υποστήριξης της ανάπτυξης εμβολίου για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV), ενός ακόμα εμβολίου που θα χορηγείται στην εγκυμοσύνη.

«Όλοι, όπου κι αν ζουν, θα έπρεπε να έχουν την ίδια πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια που σώζουν ζωές», δήλωσε ο BillGates, ο Συνιδρυτής του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. «Το Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ακόμα ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να ζήσουν μια υγιή ζωή. Η Pfizer γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για άλλες εταιρείες».

«Η άμεση και προσιτή πρόσβαση στα πιο καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισότητας στον τομέα της παγκόσμιας υγείας. Η δέσμευση της Pfizer στο πρόγραμμα του Συμφώνου θέτει νέα δεδομένα από αυτή την άποψη. Σε συνδυασμό με επιπλέον επενδύσεις για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και φαρμακευτικών ρυθμιστικών αρχών της Αφρικής, το Σύμφωνο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ασφάλεια στον τομέα της υγείας για χώρες κάθε εισοδηματικού επιπέδου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ώστε όλοι να ζουν μια ζωή που διαρκεί περισσότερο, είναι πιο δυναμική και υγιέστερη», ανέφερε ο Nana Addo Dankwa Akufo- Addo Πρόεδρος της Γκάνα. «Θα χρειαστεί ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το Σύμφωνο, και συνεργαζόμαστε προς αυτόν τον σημαντικό στόχο».

«Η Σενεγάλη στηρίζει με περηφάνια το Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο, ώστε να βελτιωθεί η ισότητα στον τομέα της υγείας για τον λαό της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου», δήλωσε ο Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης. «Μαζί θα εργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο».

«Το καταπληκτικό όσον αφορά αυτό το Σύμφωνο είναι ότι βοηθά τις χώρες με χαμηλό εισόδημα χωρίς να παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την αυτενέργεια των λαών, διότι πρόκειται για μια πραγματική συνεργασία η οποία περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό ανάμεσα στη Pfizer και σε χώρες όπως το Μαλάουι, του κόστους και των έργων της παραγωγής και παράδοσης προμηθειών που θα σώσουν εκατομμύρια ζωές. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα παγκόσμια προβλήματα», ανέφερε ο Lazarus Chakwera, Πρόεδρος του Μαλάουι.

«Ήρθε η ώρα να γεφυρώσουμε το χάσμα στην ισότητα του τομέα της υγείας», δήλωσε ο Yoweri Museveni, Πρόεδρος της Ουγκάντα. «Η Ουγκάντα με περηφάνια συμμετέχει στο Σύμφωνο και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Pfizer και όλους τους εταίρους του Συμφώνου, ώστε να βρούμε νέους τρόπους να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις πρόσβασης».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας