Επίθεμα στον λαιμό που θα παρακολουθεί ήχους από το αναπνευστικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να ελέγχει το άσθμα και τη ΧΑΠ, εντοπίζοντας έξαρση συμπτωμάτων σε πραγματικό χρόνο.
Σε συνεργασία, ερευνητικές ομάδες του Καναδά και της Γερμανίας αναπτύσσουν φορητή συσκευή που θα παρακολουθεί συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Επίσης, η ανάλυση σε πραγματικό χρόνο στις φορετές συσκευές αποτελεί πρόκληση αλλά είναι αναγκαία για τον έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων από τους αεραγωγούς.
Η ανάπτυξη αξιόπιστης και οικονομικής φορετής τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το project.
Στο McGill University, η καναδέζικη ομάδα αναπτύσσει φορετή συσκευή για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας των ανώτερων αεραγωγών κατά τις ημερήσιες δραστηριότητες. Η συσκευή βασίζεται σε τεχνολογία μηχανοακουστικής δόνησης.
Μικρό επιταχυνσιόμετρο με μορφή επιθέματος θα τοποθετείται στον λαιμό. Όταν κάποιος θα έχει συμπτώματα από τους αεραγωγούς όπως βήχα, βραχνή φωνή, οι σωματικοί ήχοι αυτών δημιουργούν ακουστικά κύματα που εξαπλώνονται στο δέρμα του λαιμού και γίνονται μηχανικές δονήσεις που εντοπίζονται από το επιταχυνσιόμετρο δέρματος.
Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει βήχα, καθάρισμα του φάρυγγα και βραχνή φωνή με ακρίβεια άνω του 80%.
Οι ερευνητές τώρα προσπαθούν να αναπτύξουν εφαρμογή σε smartphone που θα συνδέεται με τη συσκευή και θα δημιουργεί μια περίληψη ημερολογίου των αεραγωγών των ασθενών. Με την άδεια του χρήστη, η αναφορά θα μπορεί να αποστέλλεται στον γιατρό τους.
Στο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, η γερμανική ομάδα ανέπτυξε υποτομέα τεχνητής νοημοσύνης.
Το project θα βασιστεί στα ευρήματα και θα επεκτείνει αυτούς τους αλγόριθμους για την αυτοματοποίηση των μηχανικών ακουστικών σημάτων. Οι πληροφορίες μαζί με άλλα στοιχεία σχετικά με τον χρήστη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί ο κίνδυνος έξαρσης άσθματος ή ΧΑΠ.
Επι του παρόντος, η συσκευή είναι στη φάση των δοκιμών. Εστιάζοντας στην ένταση και το μοτίβο των δονήσεων στην επιφάνεια του λαιμού, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίζει συμπτώματα όπως βήχα και βραχνή φωνή με 80% ακρίβεια, που είναι σημαντικό για το σωστό καθορισμό της έντασης, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια