Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια προετοιμάζονται εγκαίρως και πυρετωδώς με προληπτικά μέτρα ενώπιον μιας πιο κρίσιμης κατάστασης λόγω της επικείμενης έξαρσης του κορωνοιού από το φθινόπωρο. Ο καγκελάριος, Olaf Scholz (SPD), δήλωσε μετά από διαβουλεύσεις με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων πριν λίγες ημέρες στο Βερολίνο, ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμες όλες οι επιλογές για την δράση που απαιτείται.

Δεν θα πρέπει, όπως ειπώθηκε, να υπάρξουν άλλα οριζόντια κλεισίματα σχολείων και παιδικών σταθμών. Ωστόσο, οι ανακοινωθείσες αξιολογήσεις των εμπειρογνωμόνων πρέπει να αναμένονται πριν ληφθούν αποφάσεις σχετικά με πιθανά περαιτέρω μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Τα ομόσπονδα κρατίδια ζήτησαν επίσης να επεκταθεί η διενέργεια δωρεάν τεστ κατά του κορωνοϊού.

Ο καγκελάριος, Olaf Scholz, είπε ότι λαμβάνοντας κανείς υπόψιν τον τωρινό μειωμένο αριθμό λοιμώξεων, το καλοκαίρι η κατάσταση θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον βελτιωμένη. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ωστόσο, ενδέχεται να επικρατήσουν και πάλι διαφορετικές συνθήκες.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει να υπάρξει ρητή συμφωνία για άμεση προετοιμασία. Μετά τον τροποποιημένο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, οι περισσότερες από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για προστασία στην καθημερινή ζωή έχουν καταργηθεί από τις αρχές Απριλίου.

"Τώρα έχουμε βάλει τα καλοκαιρινά λάστιχα", είπε ο καγκελάριος. Το θέμα είναι όμως να έχουμε έτοιμα και "τα σωστά χειμερινά ελαστικά" όταν χρειαστεί - και ίσως και περαιτέρω μέτρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ρύθμιση παρακολούθησης της νομικής βάσης του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις που λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ειδικών για τον κορωνοιό θα καταθέσει την άποψή του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά για το τι πρέπει να γίνει το φθινόπωρο και το χειμώνα.

O καγκελάριος είπε ότι όλοι πρέπει να μην προκαταλαμβάνουν τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων με "βιαστικές κρίσεις".

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, σχεδιάζει ήδη ολοκληρωμένα μέτρα προφύλαξης. "Δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά απροετοίμαστοι απέναντι στην κρίση, όπως κάναμε το περασμένο φθινόπωρο", δήλωσε ο πολιτικός του SPD στην γερμανική Βουλή.

Εκτός από τις αλλαγές στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, περιλαμβάνονται σχέδια για τους εμβολιασμούς και τα τεστ, ακριβέστερα δεδομένα σχετικά με την επιβάρυνση των κλινικών, καθώς και καλύτερη προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να πείσει τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, το FDP, ώστε να παραταθεί ο νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ενόψει μιας πιθανώς πιο κρίσιμης κατάστασης και πάλι από το φθινόπωρο, ο πολιτικός του SPD δήλωσε στην εκπομπή "heute journal" του τηλεοπτικού σταθμού ZDF ότι η Γερμανία "θα διαθέτει σίγουρα έναν νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, ο οποίος θα δίνει την δυνατότητα της έγκαιρης προετοιμασίας".

Αναφερόμενος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και το FDP, ο Lauterbach πρόσθεσε: "Νομίζω ότι συμφωνούμε σε αυτό". Το FDP, το οποίο επιθυμεί όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοιού, επιμένει να περιμένει πρώτα τις διάφορες εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων για το θέμα.

Ο ειδικός σε θέματα υγείας των Πρασίνων, Janosch Dahmen, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή πρόθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων. Εκτός από μια στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού και μια στρατηγική για τα τεστ, η βελτίωση της κατάστασης των δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική, δήλωσε ο βουλευτής.

Τα ομόσπονδα κρατίδια πρέπει να επικεντρωθούν στην ταχεία ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και στην καθημερινή επικαιροποίηση των δεδομένων - για παράδειγμα, σχετικά με τη διαθεσιμότητα λειτουργικών νοσοκομειακών κλινών και τις δυνατότητες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και διάσωσης.

Το Γερμανικό Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών απαίτησε την παράταση των δωρεάν εξετάσεων για τους πολίτες στα κέντρα διενέργειας τεστ και πέραν του Ιουνίου. Επί του παρόντος, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 100 θάνατοι ημερησίως από ή με κορωνοιό, δήλωσε στο RND ο Eugen Brysch, πρόεδρος του Ιδρύματος.

Να σημειωθεί τέλος, ότι τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν ήδη ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση στην διάσκεψη των τοπικών πρωθυπουργών, να χρηματοδοτήσει τις δωρεάν εξετάσεις των πολιτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας