Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Marco Buschmann, θέλει να αποφασίσει για τους κανονισμούς του φθινοπώρου μόνο μετά την προγραμματισμένη επιστημονική αξιολόγηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοιού.

Το γεγονός ότι η ισχύουσα σήμερα έκδοση του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου δεν είναι μια ημερομηνία που επιλέχθηκε τυχαία, δήλωσε χθες ο πολιτικός του FDP στην εκπομπή "Morgenmagazin" του ARD.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε "ώστε να έχουμε δύο εβδομάδες συνεδριάσεων της γερμανικής Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για να να περάσουμε μέσα από μια ομαλή κανονιστική νομοθετική διαδικασία".

Στη συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω πορεία του κορωνοιού, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαίες τις νέες νομικές προετοιμασίες για την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο. "Θα χρειαστεί νομοθεσία", δήλωσε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στα τέλη Ιουνίου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αναμένεται να παρουσιάσει αξιολόγηση των μέτρων. "Μεταξύ της 30ης Ιουνίου και του τέλους των θερινών διακοπών, θα συζητήσουμε μαζί με τα ομόσπονδα κρατίδια τι πρέπει να γίνει",είπε ο Buschmann.

Πρόσθεσε δε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζήτησε  το θέμα αυτό στην διάσκεψη των τοπικών πρωθυπουργών "Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πιστεύουν τώρα ότι αυτός ο οδικός χάρτης δεν αξίζει πλέον τίποτα".

Προχθές το βράδυ, ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner, ξεκαθάρισε ότι ήθελε να περιμένει πρώτα την επιστημονική αξιολόγηση. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι "δεν πρέπει πλέον να υπάρχουν γενικοί περιορισμοί στην ελευθερία", 

Οι γερμανικές κομητείες, από την άλλη, ζητούν την ταχεία προσαρμογή του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις ενόψει του φθινοπώρου: "Τα μέσα που πρέπει να προβλεφθούν, περιλαμβάνουν υποχρεωτικές μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, σε λεωφορεία και τρένα, καθώς και περιορισμοί στις επαφές, εάν αυτοί καταστούν αναγκαίοι", δήλωσε ο Reinhard Sager, πρόεδρος τoυ Συμβουλίου Γερμανικών Κομητειών.

Πριν από τις θερινές διακοπές, είπε, ο νομοθέτης πρέπει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα μέσα για την έγκαιρη προσαρμογή των κανονισμών.

"Θα ήταν πολύ αργά να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε το περιεχόμενο της εργασίας τον Σεπτέμβριο και να τρέχουμε ξανά πίσω από τις εξελίξεις. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να το έχουν μάθει αυτό τα τελευταία δύο χρόνια", προειδοποίησε ο Sager.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας