Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier πρότεινε τη διεξαγωγή συζήτησης ως προς την καθιέρωση υποχρεωτικής κοινωνικής υπηρεσίας για τους νέους στη Γερμανία.

"Το ερώτημα είναι αν δεν θα έκανε καλό στη χώρα μας στην περίπτωση που γυναίκες και άνδρες θα έθεταν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της κοινωνίας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα", δήλωσε στη εφημερίδα "Bild am Sonntag".

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή υπουργός για θέματα Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι) και η υπουργός Παιδείας Bettina Stark-Watzinger (FDP) απέρριψαν αμέσως την πρόταση αυτή. "Δεν θα δεχθούμε να υπάρξει υποχρεωτική κοινωνική θητεία", έγραψε η Stark-Watzinger στο Twitter.

Ο Steinmeier έκανε λόγο για "υποχρεωτική περίοδο" και τόνισε ότι δεν χρειάζεται να είναι ένα έτος. "Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε μια διαφορετική χρονική περίοδο". Ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να παρασχεθεί στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά εξίσου καλά και στη φροντίδα ηλικιωμένων, σε ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες ή σε καταφύγια αστέγων.

"Ειδικά τώρα, σε μια εποχή που η κατανόηση για άλλους τρόπους ζωής και την διαφορετικότητα των απόψεων μειώνεται, ο υποχρεωτικός κοινωνικός χρόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμος.

Βγαίνει κανείς με τον τρόπο αυτό από το κλειστό του χώρο, γνωρίζει εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, βοηθά πολίτες που έχουν ανάγκη. Αυτό καταρρίπτει τις προκαταλήψεις και ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας". Η καθιέρωση μιας τέτοιας υπηρεσίας δεν θα ήταν ασφαλώς εύκολη, δήλωσε ο Steinmeier. "Θα ήθελα όμως να κάνουμε μια συζήτηση για αυτή".

Η Lisa Paus, από την άλλη, έκανε λόγο για την παραμονή των εθελοντικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι δημοφιλείς στους νέους. "Μια υποχρεωτική κοινωνική υπηρεσία θα σήμαινε καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας κάθε νέου", δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων.

"Η εθελοντική δέσμευση θα γίνει υποχρέωση. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους νέους μας, οι οποίοι έχουν υποφέρει ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοιού και παρόλα αυτά έχουν δείξει αλληλεγγύη στους μεγαλύτερους σε ηλικία, την ελευθερία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις".

Η  Bettina Stark-Watzinger υποστήριξε με τον ίδιο τρόπο ότι για περισσότερα από δύο χρόνια, οι νέοι έχουν μείνει σε δεύτερη μοίρα στην κοινωνία και έχουν χάσει πολλά. Η κρατική παρέμβαση στο βιογραφικό τους είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν για τους νέους το Εθελοντικό Κοινωνικό Έτος, το Εθελοντικό Οικολογικό Έτος και η Διεθνής Υπηρεσία Εθελοντισμού Νέων. Τα προγράμματα αυτά είναι ανοικτά σε νέες γυναίκες και άνδρες ηλικίας έως 27 ετών, ανεξάρτητα από το βαθμό αποφοίτησης, την καταγωγή ή το εισόδημά τους. Επιπλέον, υπάρχει η Ομοσπονδιακή Εθελοντική Υπηρεσία ως προσφορά για άτομα όλων των ηλικιών.

Η Paus υπογράμμισε ότι για τον κάθε νέο, μια τέτοια εθελοντική υπηρεσία σημαίνει προσωπικό εμπλουτισμό, για την κοινωνία είναι μια σημαντική στήριξη για το λόγο του ότι οι νέοι δεσμεύονται εθελοντικά και βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στο έργο τους

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας