Τέσσερα στα πέντε κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μετά από τον Δεκέμβριο, δηλαδή οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη στον στον Σκάι ο καθηγητής του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε, όταν μεταφερουμε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, η μετάδοση γίνεται πολύ πιο εύκολα. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει πίεση την καλοκαιρινή περίοδο στο ΕΣΥ. Πρέπει να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους και χώρους αναμονής.

Γνωρίζουμε - σημείωσε - ότι η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη από τα προηγούμενα στελέχη και αυτό αφορά την Όμικρον 1 και 2, για τις οποίες έχουμε μελέτες. Αναμένουμε μελέτες για την Όμικρον 4 και 5 και την 1.12.1, η οποία φαίνεται ότι διασπείρεται ευκολότερα από τα προηγούμενα στελέχη.

Γνωρίζουμε, επίσης, πως η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι 40% χαμηλότερη από τη Δέλτα, ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι 50% μικρότερος και θανάτου 80% πιο χαμηλός σε σχέση με τη Δέλτα. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Όμικρον είναι κατά 45% λιγότερο θανατηφόρος από το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μάς προκύψει έως το φθινόπωρο. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, εξακολουθούν να φορούν τη μάσκα.

Στην Ελλάδα - εξήγησε - έχουν καταγραφεί 3,5 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων πάνω από το 80% μετά τον Δεκέμβριο. Είναι, δηλαδή, κρούσματα Όμικρον. Σίγουρα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ μετά τον Σεπτέμβριο.

Εκτίμησε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα συνεχίσουν να κολλάνε τον ιό, αλλά δεν θα νοσούν τόσο σοβαρά. Αυτό που δεν κάνουν καλά, είναι να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού, ο οποίος παραμένει στη μύτη και στο στόμα. "Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που να εμποδίζει τη διασπορά", τόνισε ο καθηγητής.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας