Μεγάλη έρευνα σε 433.672 βετεράνους, που διήρκεσε 38 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό κατά της covid-19, έδειξε ότι δυο εμβόλια mRNA είναι ασφαλή, με χαμηλό κίνδυνο για σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όπως αναφέρουν ερευνητές στο JAMA Internal Medicine, μισοί από την ομάδα των συμμετεχόντων έλαβαν το εμβόλιο της Moderna και οι υπόλοιποι με παρόμοια χαρακτηριστικά και παράγοντες κινδύνου έλαβαν της Pfizer/BioNTech. Μικρού μεγέθους διαφορές μεταξύ των 2 εμβολίων φάνηκαν εντός 42 ημερών από την πρώτη δόση.

Οσοι έλαβαν το εμβόλιο της Moderna ήταν ελαφρώς λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, νεφρική βλάβη ή άλλα θρομβοεμβολικά συμβάντα, δήλωσε ο  Dr. Arin Madenci του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Για παράδειγμα, για κάθε 10.000 συμμετέχοντες υπήρχαν περίπου 11 περισσότερα εγκεφαλικά και 11 περισσότερα εμφράγματα τους επόμενους μήνες στους συμμετέχοντες της Pfizer/BioNTech  έναντι της Moderna.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση μεταξύ εμβολίων και εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων σημαντικών ανεπιθύμητων συμβάντων.

Μια πιθανότητα είναι, είπε ο Madenci, ότι οι διαφορές που παρατήρησε η ομάδα του ενδεχομένως μπορούν να εξηγηθούν από χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer στην πρόληψη της COVID-19 και τις επακόλουθες συνέπειες που προέκυψαν σε ασθενείς που εμφάνισαν τη νόσο.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας