Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε κυλιόμενη αναθεώρηση για έκδοση του εμβολίου Comirnaty των Pfizer/BioNTech, προσαρμοσμένη να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι παραλλαγής ή παραλλαγών του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η ανασκόπηση θα επικεντρωθεί αρχικά σε θέματα που σχετίζονυαι με την παρασκευή του εμβολίου. Όσο προχωρά η έρευνα της εταιρείας, ο ΕΜΑ θα λαμβάνει περισσότερα δεδομένα που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Ο κυλιόμενος έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για επίσημη αίτηση.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το προσαρμοσμένο εμβόλιο, για παράδειγμα εάν θα στοχεύει συγκεκριμένα μία ή περισσότερες παραλλαγές ή υποπαραλλαγές του κορωνοϊού, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. 

Η σύνθεση των προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της CoViD θα εξαρτηθεί τελικά από τις συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και από τις εκτιμήσεις ρυθμιστικών φορέων όπως ο EMA.

Η έναρξη της συγκεκριμένης κυλιόμενης επανεξέτασης είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές στην Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα κράτη - μέλη της έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια.

 

Πηγές:
ΕΜΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας