Στη Γερμανία, πληθαίνουν οι φωνές για αναμνηστικό εμβολιασμό λόγω του επικείμενου νέου φθινοπωρινού κύματος κορωνοϊού. Τα νέα για τις παραλλαγές δεν είναι καλά και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και λοιμώξεων από κορωνοϊό, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach (SPD), συνέστησε στους ηλικιωμένους και στα άτομα με προηγούμενη ασθένεια να κάνουν άμεσα αναμνηστικό εμβολιασμό.

"Το εξαγγελθέν καλοκαιρινό κύμα δυστυχώς έγινε πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει μικρή χαλάρωση για τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Lauterbach στην εφημερίδα "Rheinische Post".

"Το καλοκαιρινό φαινόμενο που παρατηρήθηκε μέχρι τώρα στην πανδημία θα εξανεμιστεί αυτή τη φορά. Ένας λόγος γι' αυτό είναι ότι η παραλλαγή του ιού που κυκλοφορεί σήμερα είναι πολύ εύκολα μεταδοτική. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν εξαντληθεί", εξήγησε ο Lauterbach.

"Ως εκ τούτου, συνιστώ ανεπιφύλακτα να εμβολιαστούν επειγόντως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν". Αυτό δεν θα αποτρέψει απαραίτητα μια μόλυνση, αλλά θα προλάβει την σοβαρή εξέλιξη της νόσου, είιπε ο υπουργός. 

Ο πρόεδρος των μόνιμων γιατρών  "Virchowbund", Dirk Heinrich, που φιλοξενεί μόνιμους και εξωτερικούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ζήτησε επίσης τον εμβολιασμό - ειδικά για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

"Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα για να αποφύγουν σοβαρές ασθένειες", δήλωσε ο Heinrich. Επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα που ανήκουν σε υψηλή ομάδα κινδύνου θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβολιασμό. Κάλεσε μάλιστα τους πολιτικούς να κάνουν σχετικές προετοιμασίες για το φθινόπωρο.

Η αναμονή του νέου κύματος κορωνοιού ήδη από αυτό το καλοκαίρι προέρχεται από τις ταχύτατα εξαπλωμένες υποπαραλλαγές της Omikron BA.4 και BA.5. Βέβαια, αυτές οι δύο υποπαραλλαγές, οι οποίες εξαπλώθηκαν πρώτα έντονα στη Νότια Αφρική και την Πορτογαλία, δεν είναι καθόλου διαδεδομένες στη Γερμανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Ινστιτούτο Robert Koch (RΚΙ).

Η κατάσταση αυτή όμως είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του RKI, οι δύο υποπαραλλαγές θα μπορούσαν να αποτελούν την πλειονότητα των ανιχνεύσεων εντός ολίγων εβδομάδων".

Λόγω της ταχείας εξάπλωσης, θα μπορούσε να υπάρξει "συνολική αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και νέα αύξηση της πίεσης των λοιμώξεων σε ευάλωτες ομάδες ατόμων ήδη από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με το RKI, τα μέχρι στιγμής ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι θα υπάρξουν πιο σοβαρές εξελίξεις της νόσου ή περισσότεροι θάνατοι από ό,τι με τις λοιμώξεις BA.1 και BA.2.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στο ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα και μάλιστα να παρακάμψουν  την ανοσολογική προστασία που έχει δημιουργήσει ο ανθρώπινος οργανισμός μετά από μόλυνση, για παράδειγμα, με την παραλλαγή BA.1

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας