Το στρες ενδεχομένως επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ανοίγοντας τον δρόμο σε σοβαρές νόσους, έδειξε νέα έρευνα.

Tραυματικά γεγονότα, εργασιακό στρες, καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και διακρίσεις μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνουν τη γήρανση του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους, όπως COVID-19, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ, επικίνδυνες συνήθειες του τρόπου ζωής που συχνά είναι μια ανταπόκριση στο στρες, μπορούν επίσης να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσαν.

Ο Eric Klopack, του University of Southern California, δήλωσε ότι οι συμπεριφορές υγείας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ στρες και γήρανσης του ανοσοποιητικού.

Άνθρωποι που έχουν περισσότερο στρες ενδεχομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας οι οποίες μπορεί να μειώνουν την παραγωγή νέων αφελών λεμφοκυττάρων.

Tα καλά νέα είναι ότι η αποχή από το ποτό ή το κάπνισμα θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξουδετέρωση μέρους της γήρανσης του ανοσοποιητικού που συνδέεται με το στρες.

Ωστόσο, ακόμα και με αλλαγές στον τρόπο ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα φυσιολογικά αρχίζει και εξασθενεί καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Άλλη πιθανή εξήγηση για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού εμπλέκει τη λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό, δήλωσε ο ερευνητής.

Ερευνες έχουν δείξει ότι το κοινωνικό στρες μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση  του κυτταρομεγαλοϊού, πιέζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να διαθέσει περισσότερους πόρους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις 5.700 ανθρώπων άνω των 50 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τις εμπειρίες με το κοινωνικό στρες όπως στρεσογόνα γεγονότα, χρόνιο στρες και διακρίσεις.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με υψηλότερα σκορ στρες είχαν πιο γηρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με λιγότερα νέα Τ- λεμφοκύτταρα και περισσότερα εξασθενημένα λευκά αιμοσφαίρια. Η σχέση παρέμενε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη το κάπνισμα, το ποτό, το βάρος και η εθνικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού