Όταν είστε αγχωμένοι, το φαγητό μπορεί να βοηθήσει να μην σκέφτεστε τα συναισθήματά σας—είτε αισθάνεστε πλήξη, μοναξιά ή και κατάθλιψη. Το πρόβλημα είναι ότι το συναισθηματικό φαγητό είναι δύσκολο να σταματήσει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση. Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε το βάρος σας, το να τρώτε παραπάνω λόγω άγχους το κάνει πιο δύσκολο.
Ο στόχος είναι η ισορροπία
Δεν είναι τα καρότα και το μπρόκολο αυτό που προτιμούν οι άνθρωποι όταν είναι αγχωμένοι - ζάχαρη και λίπος "χρειάζεται" ο εγκέφαλός μας εκείνη τη στιγμή. Οι επιλογές με ζάχαρη και λίπος μπορεί να μουδιάζουν τα συναισθήματα, αλλά αυξάνουν επίσης το σάκχαρο στο αίμα σας προτού το ρίξουν ξανά απότομα. Αντί για πατατάκια, στοχεύστε σε μια ισορροπία πρωτεΐνης και φυτικών ινών, καθώς μεταβολίζονται πιο αργά, για πιο σταδιακή αύξηση και μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Όσο περισσότερο μείνετε χωρίς να φάτε, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε πολύ, είτε είστε αγχωμένοι είτε όχι. Προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Το να τρώτε τακτικά θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας και να περιορίσετε την επιθυμία να φάτε λόγω άγχους. Αν νιώθουμε συνέχεια σχετικά χορτασμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να το παρακάνουμε με το φαγητό, και ειδικά τις βραδινές ώρες.
Απολαύστε το φαγητό
Πολλές φορές, η συναισθηματική υπερφαγία δεν έχει να κάνει με την απόλαυση του φαγητού, όσο με το να "νικήσουμε" όσο πιο γρήγορα γίνεται συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Μερικοί τρόποι για να το καταπολεμήσουμε αυτό:
Να τρώμε πιο αργά και να μασάμε καλά την τροφή μας
Να πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος
Να βάζουμε το πιρούνι (ή το κουτάλι) ανάμεσα στις μπουκιές
Να κάνουμε έναν απολογισμό του πόσο αγχωμένοι είμαστε πριν καθίσουμε να φάμε
Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση
Αντίθετα, δοκιμάστε να φάτε στο τραπέζι της κουζίνας ή, ακόμα καλύτερα, στην τραπεζαρία, όπου βρίσκεστε μακριά από το ψυγείο και από οθόνες που μπορεί να σας κάνουν να τρώτε αλόγιστα όσο παρακολουθείτε.
Μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ αγχωμένοι
Η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι να μην ψωνίζετε φαγητό όταν είστε πεινασμένοι, επειδή μπορεί να κάνετε κακές και παρορμητικές επιλογές,- αλλά και το στρες την ίδια επίδραση μπορεί να έχει πάνω σας. Σε γενικές γραμμές, φροντίστε να έχετε πάντα στην κουζίνα και στο ψυγείο σας υγιεινές τροφές, που δεν χρειάζονται πολλή προετοιμασία, για να μην πέφτετε στον πειρασμό να παραγγείλετε ή να φάτε junk food.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι