Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, ανήγγειλε προετοιμασίες με ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοιού για το φθινόπωρο. "Δυστυχώς, η πανδημία δεν θα περάσει το καλοκαίρι", δήλωσε ο πολιτικός του SPD στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο Lauterbach ανέφερε ότι δεν είχε προβλεφθεί ότι η πανδημία θα διαρκούσε μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές προσθέτοντας: "Δεν πρέπει και δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε στο φθινόπωρο για τρίτη φορά χωρίς να είμαστε καλά προετοιμασμένοι". Ως εκ τούτου, είπε, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο υπουργός Υγείας προέβλεψε ότι μετά το προβλεπόμενο καλοκαιρινό κύμα, το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. Είναι αναμενόμενη η μάχη με την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή του BA.5, η οποία προκαλεί επιβαρυντική εξέλιξη της ασθένειας συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές της Omicron.

Τα προηγούμενα εμβόλια δεν λειτούργησαν τέλεια για την πρόληψη των λοιμώξεων, αλλά απέτρεψαν τους ημερήσιους θανάτους. "Αν δεν είχαμε τα εμβόλια, η κατάσταση θα ήταν καταστροφική".

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το φθινόπωρο, ο κυβερνητικός συνασπισμός έφερε ένα πρώτο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, προορίζεται να καταστήσει δυνατή μια εκστρατεία εμβολιασμού που θα απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και έναν δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό, όπως δήλωσε ο Lauterbach.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να επιταχυνθεί η χρήση του φαρμάκου Paxlovid, το οποίο μπορεί να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο αλλά και τη θνησιμότητα των μολυσμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, η νομική βάση για τους εμβολιασμούς πρόκειται να παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν επίσης να ρυθμίζουν τον διορισμό υπευθύνων υγιεινής στα γηροκομεία.

Προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα οι συμφορήσεις, τα νοσοκομεία πρέπει να καταγράφουν και να αναφέρουν κεντρικά τα κενά και κατειλημμένα κρεβάτια στους κανονικούς θαλάμους, εκτός από τις ΜΕΘ. Στόχος είναι επίσης να υπάρχει μια τρέχουσα "πλήρης καταχώριση" των PCR - τεστ δηλαδή όλων των αποτελεσμάτων. Μέχρι τώρα, υπήρχε υποχρέωση αναφοράς μόνο για τα θετικά τεστ.

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων από την COVID-19 παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Υγείας για περαιτέρω διαβούλευση μετά από περίπου 40 λεπτά συζήτησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών