Ερευνητές του Intermountain Healthcare, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρές επιπλοκές από COVID-19.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με COVID-19 που συχνά ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία -με νερό μόνο- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου λόγω του ιού.

Ο Benjamin Horne, δήλωσε ότι η διαλειμματική νηστεία ήδη έχει φανεί πως μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Στην έρευνα βρέθηκαν επιπλέον οφέλη όσον αφορά την καταπολέμησης λοίμωξης COVID-19 σε ασθενείς που  νήστευαν για δεκαετίες.

Οι ερευνητές εντόπισαν στη βάση INSPIRE  205 ανθρώπους που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Από αυτούς, 73 δήλωσαν ότι νήστευαν τακτικά, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι νήστευαν τακτικά είχαν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου λόγω κορωνοιού.

Η διαλειμματική νηστεία δεν συνδεόταν με το αν κάποιος ήταν θετικός στον κορωνοιό αλλά με χαμηλότερη ένταση νόσησης, αν κάποιος ήταν θετικός

Στην έρευνα όσοι νήστευαν το έκαναν για περισσότερα από 40 χρόνια.

Ενώ ο Dr. Horne δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με καλύτερο αποτέλεσμα στην COVID-19, δήλωσε ότι πιο πιθανόν οφείλεται στους πολλούς τρόπους που επηρεάζει το σώμα.

Για παράδειγμα, η νηστεία μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης μετά από 12 έως 14 ώρες νηστείας ο οργανισμός περνά από τη χρήση γλυκόζης στο αίμα στις κετόνες περιλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος. Υπάρχει μια τσέπη στην επιφάνεια του κορωνοιού στην οποία ταιριάζει το λινολεϊκό οξύ και μπορεί να κάνει τον ιό λιγότερο ικανό να προσκολλάται σε άλλα κύτταρα.

Aλλο πιθανό όφελος είναι ότι η διαλειμματική νηστεία προάγει την αυτοφαγία που είναι το σύστημα ανακύκλωσης του οργανισμού που τον βοηθά να καταστρέψει κύτταρα με βλάβη και μολυσμένα.

Ο Dr. Horne τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι από ανθρώπους που νηστεύουν δεκαετίες και ότι όποιος θέλει να δοκιμάσει αυτή τη νηστεία θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ιδιαίτερα αν είναι ηλικιωμένος, έγκυος ή έχει παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια ή νεφροπάθεια.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η διαλειμματική νηστεία δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο του εμβολιασμού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Πηγές:
BMJ Nutrition, Prevention & Health, 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών