Νέα έρευνα έδειξε ότι ξαδέλφια του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την covid-19 μπορεί να επιβιώσουν σε κατεψυγμένο κρέας και ψάρι έως 30 ημέρες.

Η έρευνα έγινε σε κατεψυγμένο κοτόπουλο, βοδινό, χοιρινό και σολομό και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Applied and Environmental Microbiology.

Η Emily Bailey, του Campbell University, δήλωσε ότι αν και δεν βάζουμε στην ψύξη για 30 ημέρες το κρέας, ενδεχομένως κάποιος το διατηρεί στην κατάψυξη για τόσο διάστημα.

Η ομάδα έκανε την έρευνα χωρίς τη χρήση του κορωνοιού που προκαλεί την COVID-19 αλλά με υποκατάστατα, ιούς με παρόμοιες πρωτεΐνες ακίδες.

Οι παρόμοιοι ιοί τοποθετήθηκαν σε κατεψυγμένο κρέας και ψάρι και στη συνέχεια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασίες ψύξης και κατάψυξης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή ο SARS-CoV-2 μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα έντερα και όχι μόνο στο αναπνευστικό.

Tρία στελέχη ιών χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα στην έρευνα, περιλαμβανομένων 2 κορωνοιών ζώων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ιοί δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά σε θερμοκρασίες ψυγείου όσο στην κατάψυξη. Οι αριθμοί διέφεραν ανάλογα με το τεμάχιο τροφίμου.

Δήλωσαν ότι η παρούσα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία έντονων υγειονομικών μέτρων στην απόκτηση, μεταφορά, συσκευασία και διανομή τροφίμων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται προσπάθειες για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων και των επιφανειών επεξεργασίας, των χεριών των εργαζομένων και των εργαλείων επεξεργασίας, όπως τα μαχαίρια.

Πηγές:
Applied and Environmental Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου