Με μόνιμες...αναπηρίες καλείται το ΕΣΥ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό καθιστούν τη λειτουργία του οριακή. Η πανδημία ενέτεινε τα προβλήματα και τις ελλείψεις του ΕΣΥ, αν και αποτέλεσε ευκαιρία για βελτίωση της εικόνας του δημόσιου συστήματος.

Με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε στάση εργασίας την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο του 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των δαπανών  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Με τέτοιο ύψος δαπανών την ώρα που στη χώρα μας δεσμεύονται συνολικά για δαπάνες υγείας 11% του ΑΕΠ υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση δεν είναι ισότιμη και οι πολίτες καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η χρηματοδότηση φέτος στα νοσοκομεία είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 560 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών, δεδομένων και των αυξήσεων στους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν.

Οι δαπάνες για τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης μειώνονται φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 124 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συχνά λειτουργικό αδιέξοδο.

Με βάση τα διεθνή πρότυπα, οι κλίνες ΜΕΘ θα έπρεπε να είναι 3.500 και είναι 930 (πριν από την πανδημία λειτουργούσαν 550).

Προσωπικό

Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ήταν: τον περασμένο Δεκέμβριο 75.022 και τον Μάιο 73.955. Τον Δεκέμβριο 2020, το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ήταν 76.580.

Το 2021, αποχώρησαν 4.364 μόνιμοι υπάλληλοι και προσλήφθηκαν ή μεταφέρθηκαν από άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα 2.807 (λιγότεροι κατά 1.557). Έως τον Μάιο του 2022, αποχώρησαν 1.590 μόνιμοι υπάλληλοι και προσλήφθηκαν ή μεταφέρθηκαν από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου 545 (λιγότεροι κατά 1.045). Οι μεταφορές υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου δεν αφορά ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό.

Το λιγοστό προσωπικό ταλαιπωρείται αφάνταστα με συνεχείς μετακινήσεις, περικοπή  αδειών, ρεπό. Έχει ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, ευρισκόμενοι νυχθημερόν στα Νοσοκομεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, εργάζονται 10.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Με την έκδοση του καθηκοντολογίου, άλλοι 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, αδρανοποιείται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. 

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη στο υγειονομικό πόλεμο από την πρώτη στιγμή, βρίσκονται σε ομηρία με συνεχείς ολιγόμηνες ανανεώσεις των συμβάσεων.

Την 1η Σεπτεμβρίου, έκλεισε ένα χρόνο το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από τα Νοσοκομεία τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μισθοί

Στους υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός και ήδη δικαστήρια της χώρας (Πάτρας - Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού και υποχρεώνουν τα νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους.

Οι υγειονομικοί, που καταχειροκροτήθηκαν, έλαβαν μόνο δύο έκτακτα βοηθήματα που ήταν ο μισός βασικός μισθός χωρίς να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός και μάλιστα με αποκλεισμούς. Νεοδιόριστος τραυματιοφορέας, με επίδομα 4 παιδιών 170 ευρώ και το ανθυγιεινό επίδομα, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 752 ευρώ. Κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. 

Χάθηκαν 30 υγειονομικοί από κορωνοϊό, 50 πέρασαν το κατώφλι των εντατικών και σώθηκαν, 3.000 διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας.

Στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια εργάζονται πλέον των 30.000 συμβασιούχων, εκ των οποίων οι 22.000 καλύπτουν τις 45.000 κενές θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν την Παρασκευή στάση εργασίας, από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]