Λοιμώξεις που αντιμετωπίστηκαν σε νοσοκομείο, στη μέση ηλικία, συνδέονται με αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο νόσου Alzheimer και Πάρκινσον αλλά όχι ALS, αναφέρει νέα έρευνα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine από τον Jiangwei Sun του Karolinska Institute.

Στην έρευνα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία ανθρώπων που διαγνώστηκαν με νόσο Alzheimer, Πάρκινσον ή ALS από το 1970–2016 στη Σουηδία και 5 ανθρώπων στην ομάδα ελέγχου ανά περιστατικό. Η ανάλυση περιέλαβε 291.941 περιστατικά νόσου Alzheimer,  103.919 Πάρκινσον και 10.161 ALS.

Λοίμωξη που χρειάστηκε νοσηλεία, 5 ή περισσότερα χρόνια πριν τη διάγνωση συνδεόταν με 16% υψηλότερο κίνδυνο νόσου του Alzheimer, και 4% υψηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον. Παρόμοιοι κίνδυνοι φάνηκαν για λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή άλλες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φάνηκε σε ανθρώπους με πολλές λοιμώξεις που χρειάστηκαν νοσηλεία πριν την ηλικία των 40- που υπερδιπλασίαζαν τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer και αύξαναν άνω του 40% τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι λοιμώδεις νόσοι μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν παράγοντα που προκαλεί ή ενισχύει προϋπάρχουσα διαδικασία νόσου, οδηγώντας σε κλινική έναρξη νευροεκφυλιστικών νόσων σε σχετικά μικρή ηλικία.

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση.

Ο Sun δήλωσε ότι λοιμώξεις που χρειάζονταν νοσηλεία συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον -κυρίως σε περιστατικά που διαγνώστηκαν πριν τα 60 χρόνια.

Πηγές:
PLOS Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια