Ευρέως υιοθετείται η αντίληψη, ότι οι δομικές παθήσεις της καρδιάς, όπως είναι οι στενώσεις ή οι ανεπάρκειες βαλβίδων της καρδιάς, τα ανευρύσματα της ανιούσης αορτής και οι μεσοκολπικές επικοινωνίες, συνδέονται άμεσα με την κλασική στερνοτομή.

Είναι δεδομένο ότι η κλασική στερνοτομή, η οποία αφορά την πλήρη διάνοιξη του στέρνου, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την παράταση της νοσηλείας του ασθενούς στο νοσοκομείο, και αφετέρου την ύπαρξη διεγχειρητικού και μετεγχειρητικού πόνου.

«Η μέθοδος αυτή, επομένως» εξηγεί ο Καρδιοχειρουργός Δημήτριος Καμεντσίδης MD, FETCS, FMH, «αυξάνει τόσο την πιθανότητα λοίμωξης, όσο και την πιθανότητα απώλειας αίματος, καθιστώντας απαραίτητες τις  μεταγγίσεις. Ως εκ τούτου, η κινητοποίηση και η ανάρρωση του ασθενούς επιβραδύνεται, ενώ η επιστροφή του στην καθημερινότητα γίνεται αρκετά δύσκολη.

Ωστόσο, με την πρόοδο γενικότερα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα με την εξέλιξη και την ύπαρξη καινοτόμων μεθόδων στον τομέα της καρδιοχειρουργικής, οι ασθενείς λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, χωρίς να έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις δυσχερείς σωματικές και ψυχικές συνέπειες της κλασικής στερνοτομής.

Πώς άραγε καθίσταται αυτό εφικτό; Με τη χρήση τρισδιάστατης κάμερας (4Κ ανάλυση), αλλά και με τη χρήση ειδικών γυαλιών και τη δημιουργία μικρών οπών στο θωρακικό τοίχωμα, επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση των δομικών παθήσεων. Η πλήρης, λοιπόν, ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική μέθοδος ελαχιστοποιεί την τραυματική επιφάνεια, μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση αίματος, είναι λιγότερο επίπονη και ασφαλέστερη όσον αφορά τις λοιμώξεις και διευκολύνει την άμεση κινητοποίηση και επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα».

Πώς αντιμετωπίζονται τα ανευρύσματα της ανιούσης αορτής; «Στις παθήσεις που πρέπει να αντικατασταθεί η ανιούσα αορτή δεν πραγματοποιείται πλήρης στερνοτομή, αλλά μια τομή περίπου 9 εκατοστών στο άνω τριτημόριο του στέρνου μέσω της οποίας πραγματοποιείται η επέμβαση. Έχει αποδειχθεί», σημειώνει ο κ. Καμεντσίδης», ότι η διατήρηση της συνοχής του θωρακικού κλωβού με την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην μετεγχειρητική πορεία και  ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν βεβαρημένη αναπνευστική λειτουργία.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις και τις σύγχρονες μεθόδους στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής, σταθμισμένες πάντα στα πλαίσια και στις ανάγκες της χώρας μας, εγκαινιάστηκε στις 25/09/22, το Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, στο Ξενοδοχείο Όλυμπος Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη.

Το κέντρο λειτουργεί υπό τον κ. Καμεντσίδη  στην Κλινική Άγιος Λουκάς στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στο οποίο αντιμετωπίζονται ελάχιστα επεμβατικά και ενδοσκοπικά όλες οι δομικές παθήσεις της καρδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024