Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σκανάρει τα μάτια μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρδιοπάθεια-σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Η ανακάλυψη επιστημόνων του St George’s, University of London, θα μπορούσε να επιτρέπει σε οφθαλμίατρους και άλλους γιατρούς να κάνουν καρδιαγγειακή εξέταση με χρήση κάμερας χωρίς την ανάγκη εξετάσεων αίματος ή μέτρηση πίεσης.

Η απεικόνιση των φλεβών του αμφιβληστροειδούς και των αρτηριών με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συγκεκριμενοπιοήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρδιαγγειακού θανάτου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για πολύ αποτελεσματική, μη επεμβατική εξέταση σε ανθρώπους με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας που δεν χρειάζεται να γίνει σε κλινική. Κάποιος θα μπορεί σε 60 δευτερόλεπτα να μάθει τον κίνδυνο που έχει για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να σκανάρουν εικόνες 88.052 ανθρώπων 40-69 ετών.

Στη συνέχεια το εφάρμοσαν σε εικόινες του αμφιβληστροειδούς 7.411 συμμετεχόντων 48 -92 ετών.

Tο εργαλείο απέκτησε στοιχεία όπως ιστορικό καπνίσματος, αντιυπερτασικά φάρμακα και προηγούμενες καρδιακές προσβολές.

Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αμφιβληστροειδούς που υπολογίστηκαν από το Quartz συνδέονταν σημαντικά με καρδιαγγειακή νόσο, θάνατο και εγκεφαλικά επεισόδια, με παρόμοια προγνωστική επίδοση με τα σκορ κλινικού κινδύνου Framingham.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τo εργαλείο είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, χαμηλού κόστους, μη επεμβατικό και έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε υψηλότερο ποσοστό της κοινότητας επειδή δεν χρειάζεται δείγμα αίματος ή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Η καθηγήτρια Alicja Rudnicka δήλωσε ότι το εργαλείο θα μπορούσε να βελτιώνει τελικά την καρδιαγγειακή υγεία και να σώζει ζωές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Ophtsalmology.

Πηγές:
British Journal of Ophtsalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε