Το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας απονέμεται στους ερευνητές Carolyn Bertozzi (ΗΠΑ), Morten Meldal (Δανία) και Barry Sharpless (ΗΠΑ) για την ανάπτυξη μεθόδων στοχευμένης συναρμολόγησης μορίων. Αυτό ανακοινώθηκε χθες στη Στοκχόλμη από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Bertozzi είναι η πρώτη γυναίκα στην οποία απονέμεται φέτος βραβείο Νόμπελ. Ο Sharpless είχε ήδη λάβει το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2001. Σύμφωνα με την επιτροπή απονομής Νόμπελ, οι Sharpless και Meldal έθεσαν τα θεμέλια για τη χημεία του κλικ. Μοιράζονται το βραβείο με την Bertozzi. Είχε μεταφέρει τη χημεία του κλικ σε μια νέα διάσταση και άρχισε να τη χρησιμοποιεί για τη χαρτογράφηση των κυττάρων. Έχει επίσης ερευνήσει τις λεγόμενες βιοορθoγωνικές αντιδράσεις.

Η έννοια της χημείας κλικ καθιστά δυνατή τη σύνθεση μορίων από μικρότερες μονάδες γρήγορα και στοχευμένα. Η χημεία κλικ χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη φαρμάκων, στη χαρτογράφηση του DNA και στην παραγωγή υλικών, όπως αναφέρεται. Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, βιοορθογώνιες αντιδράσεις για τη βελτίωση της στόχευσης των καρκινικών φαρμάκων.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα στη Γερμανία (vfa) επεσήμανε χθες ότι και οι δύο βραβευμένες μέθοδοι "έχουν από καιρό αποκτήσει μια σταθερή θέση στην εργαλειοθήκη των βιοϊατρικών και φαρμακευτικών εταιρειών και ινστιτούτων". Οι δύο συναφείς μέθοδοι θα έχουν "μεγάλη σημασία για την ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών για φάρμακα".

Η βιοορθογώνεια χημεία καθιστά έτσι δυνατή τη σύζευξη ετικετών με επιλεγμένα βιομόρια σε ένα κύτταρο (τα οποία μπορούν να εκπέμπουν φθορίζον φως, για παράδειγμα). Αυτό κάνει δυνατή την παρακολούθηση της δραστηριότητας και της κίνησης των βιομορίων κάτω από το μικροσκόπιο. Το σημαντικότερο είναι ότι η σύζευξη γίνεται με χημικές αντιδράσεις που τα ζωντανά κύτταρα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνα τους και που δεν διαταράσσουν σημαντικά τις διαδικασίες της ζωής τους. Η παρακολούθηση κυτταρικών διεργασιών, όπως ο σχηματισμός του RNA, επιτρέπει νέες γνώσεις για τις ασθένειες.

Η βιοορθογωνική χημεία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός ειδικού τύπου φαρμάκου για την αντικαρκινική ιατρική: συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων. Κατά την έγχυση σε έναν ασθενή, το βιοτεχνολογικό αντίσωμα φέρνει ένα μικρότερο φάρμακο (συχνά μια φυσική τοξίνη) ειδικά στα καρκινικά κύτταρα που πρέπει να προσβληθούν. Τα υγιή κύτταρα θα γλίτωναν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το vfa.

Το Νόμπελ Ιατρικής 

Φέτος, το σημαντικότερο βραβείο για τους χημικούς συνοδεύεται με το ποσό των συνολικά δέκα εκατομμύρια κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ). Η τελετουργική απονομή των βραβείων πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή, Άλφρεντ Νόμπελ.

Από το 1901, το βραβείο Νόμπελ Χημείας έχει απονεμηθεί σε 187 διαφορετικούς ερευνητές.

Ένας από αυτούς, ο Βρετανός Φρέντερικ Σάνγκερ, την έλαβε δύο φορές. Μεταξύ των βραβευθέντων μέχρι σήμερα ήταν επτά γυναίκες, όπως η Μαρί Κιουρί το 1911, η οποία ανακάλυψε τα ραδιενεργά στοιχεία πολώνιο και ράδιο. Το 2021, το βραβείο απονεμήθηκε στον Γερμανό ερευνητή Benjamin List και στον βρετανικής καταγωγής David W.C. MacMillan. Είχαν αναπτύξει μια έξυπνη μέθοδο για την επιτάχυνση των χημικών αντιδράσεων.

Πριν λίγες ημέρες απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας στον Σουηδό ερευνητή Svante Pääbo, ο οποίος εργάζεται στη Λειψία, για τα ευρήματά του σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη. Προχθές, ο Γάλλος Alain Aspect, ο Αμερικανός John Clauser και ο Αυστριακός, Anton Zeilinger, αναδείχθηκαν νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για τα ευρήματά τους στην κβαντική τεχνολογία.

Στα πρωτοποριακά πειράματά τους, δύο σωματίδια συμπεριφέρονται ως ένα, ακόμη και όταν είναι χωριστά και μακριά το ένα από το άλλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι