Για άντρες και γυναίκες, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο είναι σε μεγάλο μέρος ίδιοι, έδειξε εκτεταμένη παγκόσμια έρευνα του University of Gothenburg.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lancet, και περιλαμβάνει συμμετέχοντες από χώρες υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.

Η έρευνα έγινε σε 155.724 ανθρώπους και  21 χώρες, 5 ηπείρων. Ηλικίας 35–70, οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην έναρξη. Για  διάστημα 10 ετών όλα τα περιστατικά μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας καταγράφηκαν .

Οι παράγοντες κινδύνου που μελετήθηκαν ήταν μεταβολικοί, συμπεριφορικοί και ψυχολογικοί.

Μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου φάνηκε να είναι παρόμοιοι σε άντρες και γυναίκες, εκτός από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL, όπου η σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο ήταν ισχυρότερη στους άντρες.

Συμπτώματα κατάθλιψης ήταν άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, που φάνηκε να είναι πιο σημαντικός στους άντρες.

Η σχέση μεταξύ φτωχής διατροφής και καρδιαγγειακής νόσου ήταν στενότερη στις γυναίκες. Το κάπνισμα, αν και πιο συχνό στους άντρες, ήταν το ίδιο βλαβερός παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ευρέως παρόμοιους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε άντρες και γυναίκες, άσχετα από το επίπεδο εισοδήματος μιας χώρας.

Αυτό τονίζει τη σημασία στρατηγικών πρόληψης νόσων-να είναι ίδιες για άντρες και γυναίκες.

Ο χαμηλότερος γενικά κίνδυνος των γυναικών για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα καρδιακή προσβολή, μπορεί ενδεχομένως να εξηγείται από τη μεγαλύτερη αντοχή των νεότερων γυναικών στους παράγοντες κινδύνου.

Τα οιστρογόνα τους, κάνουν  τα αγγεία πιο συνεργάσιμα και επηρεάζουν την ικανότητα του ήπατος να αποβάλλει τη χοληστερόλη LDL.

Στις γυναίκες  (90.934 άτομα), 5 περιστατικά εγκεφαλικού, εμφράγματος και /ή καρδιοπάθειας καταγράφηκαν ανα 1.000  άτομα τον χρόνο. Στους άντρες, (64.790 άτομα) 8.2.

Πηγές:
Lancet,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου