Μια ζεστή αγκαλιά για παιδιά και ενήλικες ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ένα κέντρο πρωτοποριακής έρευνας και εκπαίδευσης στα συγκεκριμένα πεδία, εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Το Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Υπέρτασης, που τα τελευταία χρόνια παρέχει εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη σε περισσότερους από χίλιους ασθενείς - παιδιά και ενήλικες - απέκτησε νέο τμήμα, που περιλαμβάνει και ερευνητικό - εκπαιδευτικό hub για την εξειδίκευση νέων γιατρών.

Ο υπεύθυνος του Ιατρείου, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Γιαννακούλας (φωτογραφία) και η γενική γραμματέας του Συλλόγου "Παιδικές Καρδιές" για τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες στη Βόρεια Ελλάδα, Ζωή Λουμάκου, μιλούν στο iatronet.gr για το νέο κέντρο, αλλά και τις εξελίξεις στην παιδοκαρδιολογία και παιδοχειρουργική, που έχουν βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μία στις εκατό γεννήσεις

"Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με συχνότητα περίπου μίας στις εκατό γεννήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι βαριές καταστάσεις που μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο στις πρώτες μέρες της ζωής τους", σημειώνει ο κ.Γιαννακούλας και προσθέτει: "Η παιδοχειρουργική και οι επεμβατικές πράξεις που γίνονται σε πρώιμο στάδιο έχουν βελτιώσει την πρόγνωση των παιδιών αυτών".

Οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση και ειδική ιατρική φροντίδα εφ όρου ζωής.

"Είναι δύο νοσήματα τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν, μπορεί και όχι. Στο ιατρείο γίνεται εξειδικευμένη παρακολούθηση ενήλικων ασθενών", αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής, προσθέτοντας πως εξυπηρετεί περισσότερα από χίλια άτομα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

"Το κέντρο που εγκαινιάσαμε τώρα είναι κατά κύριο λόγο ένα ερευνητικό hub, όπου θα γίνεται εκπαίδευση σε νέους γιατρούς, ειδικευόμενους, καθώς και διδακτορικές διατριβές. Έγινε με δωρεές ιδιωτών κατά 80% περίπου και 20% από ερευνητικά κονδύλια", καταλήγει.

Μόνο στην Αθήνα για χειρουργείο

Ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος για άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές» συμπληρώνει φέτος 32 χρόνια δράσης στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση που έχει στόχο την παροχή καλύτερης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς.

«Χίλια παιδιά το χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα με συγγενείς καρδιοπάθειες, εκ των οποίων το 30% θα χρειαστεί άμεσα χειρουργική επέμβαση», λέει στο iatronet.gr η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Ζωή Λουμάκου, και προσθέτει: "η πρώτη επέμβαση λέγεται παρηγορητική, είναι μια μικρή επέμβαση για να πάρει ένα βάρος το παιδί, και στους 6 - 7 μήνες ακολουθεί η δεύτερη στο 30% των παιδιών".

Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει η δυνατότητα επεμβάσεων, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά στο Ωνάσειο, στο Παίδων Αγία Σοφία και σε δύο ιδιωτικές μονάδες στην πρωτεύουσα. "Ευελπιστούμε πως όταν θα γίνει το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Εμείς το έχουμε ανάγκη γιατί πέρα από το πρόσθετο κόστος η μεταφορά σημαίνει και μια πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση για τον γονέα, που μέσα από το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του παιδιού του ξεκινάει την περιπέτεια της αγωνίας και της μάχης με το άγνωστο", επισημαίνει η κ. Λουμάκου.

Αναφορικά με τη δημιουργία του νέου Ιατρείου στο ΑΧΕΠΑ, η ίδια υπογράμμισε πως θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. "Ένα παιδί πορεύεται έχοντας πάντα δίπλα του τον παιδοκαρδιολόγο και μετά τα 16 του χρόνια τον καρδιολόγο με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ιατρεία σαν κι αυτό, γιατί πλέον τα παιδιά μας ζουν και γίνονται ενήλικες", σημείωσε, προσθέτοντας πως όσο μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες. "Αν υπολογίσουμε χίλιες γεννήσεις το χρόνο, έχουμε 16.000 παιδιά πανελλαδικά, ενώ οι άνω των 16 ετών είναι πολλαπλάσιοι", κατέληξε.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου