Νέα έρευνα του University of Bath δείχνει τη θετική επίδραση της εκμάθησης μουσικού οργάνου στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται ήχους και εικόνες και πώς αυτή μπορεί επίσης να βελτιώσει την πεσμένη διάθεση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και δείχνει πως αρχάριοι που μάθαιναν πιάνο για μια ώρα την εβδομάδα, σε διάστημα 11 εβδομάδων ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση οπτικοακουστικών αλλαγών στο περιβάλλον και λιγότερη κατάθλιψη, στρες και άγχος.

Στην έρευνα, 31 ενήλικες χωρίστηκαν είτε σε μουσική εκπαίδευση, ακρόαση μουσικής ή ομάδα ελέγχου.

Άνθρωποι χωρίς προηγούμενη μουσική εμπειρία ή εκπαίδευση έπρεπε να ολοκληρώσουν μια ωρα μαθήματος την εβδομάδα. Ενώ οι ομάδες παρέμβασης έπαιζαν μουσική, οι ομάδες ελέγχου είτε άκουγαν μουσική είτε διάβαζαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε λίγες εβδομάδες η ικανότητα επεξεργασίας ήχου και εικόνας ενισχύθηκε.

Με τη μουσική εκπαίδευση, η οπτικοακουστική επεξεργασία έγινε πιο ακριβής σε άλλες εργασίες. Οσοι μάθαιναν πιάνο είχαν μεγαλύτερη ακρίβεια σε τεστ στα οποία έπρεπε να διαπιστώσουν αν γεγονότα ήχου και όρασης συνέβαιναν  ταυτόχρονα.

Αυτό ίσχυε για απλές παρουσιάσεις και για πιο πολύπλοκες. Τέτοια τελειοποίηση νοητικών ικανοτήτων δεν ήταν παρούσα στην ομάδα που άκουγε μουσική ή στην ομάδα που διάβαζε.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι συμμετέχοντες είχαν και μειωμένη κατάθλιψη, άγχος και στρες μετά την εκπαίδευση.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η μουσική εκπαίδευση θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για ανθρώπους με δυσκολίες ψυχικής υγείας και νέες έρευνες γίνονται για να εξεταστεί αυτό.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού