Ερευνητές του Federal University of São Carlos (UFSCar) στη Βραζιλία και του  University College London (UCL) στη Βρετανία έδειξαν ότι υποκατάσταση της βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο δυναπενίας σε ηλικιωμένους κατά 78%.

Η δυναπενία είναι απώλεια της μυϊκής δύναμης που συνδέεται με την ηλικία. Ανθρωποι με αυτήν είναι πιο πιθανό να πέφτουν, να χρειάζονται νοσηλεία, να χρειάζονται παραμονή σε ίδρυμα και να πεθαίνουν.

Αναλύθηκαν στοιχεία 3.205 ανθρώπων χωρίς δυναπενία, 50 ετών και άνω που παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια από την έρευνα English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).

Ο Tiago da Silva Alexandre, δήλωσε ότι η βιταμίνη D είναι ορμόνη και στους πολλούς ρόλους της περιλαμβάνεται η συμβολή της στην επιδιόρθωση των μυών και στην απελευθέρωση ασβεστίου για κινητική μυϊκής συστολής.

Αναμενόταν να προκαλεί μυϊκές αλλαγές κάποιου είδους. Αυτό απέδειξε η έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους 50 ετών και άνω χωρίς δυναπενία. Η ισχύς της λαβής ήταν 26 κιλά ή περισσότερο στους άντρες και 16 ή περισσότερο στις γυναίκες.

Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι άνθρωποι με έλλειψη της βιταμίνης είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δυναπενίας στο τέλος της έρευνας σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

Το εύρημα της έρευνας έδειξε ότι έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο μυϊκής αδυναμίας κατά 70%.

Όταν εξαιρέθηκαν άνθρωποι με οστεοπόρωση και όσοι λάμβαναν βιταμίνη D, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για μυϊκή αδυναμία έως το τέλος των 4 ετών που διήρκεσε η έρευνα ήταν 78% υψηλότερος σε συμμετέχοντες με έλλειψη στην έναρξη έναντι όσων είχαν φυσιολογικά επίπεδα και 77% υψηλότερη σε όσους είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Tα αποτελέσματα απέδειξαν ότι ο κίνδυνος μυϊκής αδυναμίας αυξάνεται από έλλειψη βιταμίνης D και ανεπάρκεια, δήλωσε ο Alexandre.

Άλλο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τα αποτελέσματα είναι ότι είναι σημαντικό να λαμβάνει κάποιος τη βιταμίνη αν έχει έλλειψη ή ανεπάρκεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Calcified Tissue International.

Πηγές:
Calcified Tissue International.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε