Αν και η εορταστική περίοδος που διανύουμε συνδέεται συνήθως με διασκέδαση, χαλάρωση από επαγγελματικές υποχρεώσεις και γενικά ανεβασμένη διάθεση δεν φαίνεται αυτό να ισχύει και για την ερωτική επιθυμία! Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι υψηλό το ποσοστό των ανδρών που αντιμετωπίζουν δυσκολία επίτευξης και διατήρησης της στύσης τους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Αυξάνονται τόσο οι πωλήσεις φαρμάκων που βοηθούν στη αποφυγή του προβλήματος, όσο και οι επισκέψεις στους γιατρούς για την αναζήτηση συμβουλών σχετικά με τη θεραπεία του.
«Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, κυρίως μετά τα 40. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών δυσκολεύεται με την απόκτηση ή τη διατήρηση επαρκούς στύσης για σεξ σε αυτήν την ηλικία και το ποσοστό αυτό σταδιακά αυξάνεται όσο γερνούν.
Οι αιτίες εμφάνισής της είναι πολλές. Άλλες είναι προσωρινές και οφείλονται στην προσωρινή αλλαγή των συνηθειών και των συνθηκών και άλλες είναι οργανικές ή ψυχολογικές.
Ανεξαρτήτως του παράγοντα που την προκαλεί, οι συνέπειες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι σοβαρές για την ψυχολογία των ανδρών, δεδομένου ότι πλήττει την αυτοεκτίμησή τους, αλλά και την ερωτική τους σχέση. Συχνά εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και αποτυχίας που μειώνει τη διάθεση για σεξ και απομακρύνει το ζευγάρι», μας εξηγεί ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.
Αυτήν την περίοδο η προσωρινή ανικανότητα στύσης αποδίδεται σε παράγοντες του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα στην αύξηση του καπνίσματος, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στην αλλαγή της διατροφής και στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η οποία αφορά περίπου στο 40% των ανδρών το συγκεκριμένο 15ήμερο, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα στύσης τους - ιδιαίτερα εκείνων που πίνουν υπερβολικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Και αυτό διότι το αλκοόλ επιδρά αρνητικά στην απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, βλάπτει τους όρχεις και μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης, καθιστώντας τελικά δυσκολότερη τη στύση.
Η κακή διατροφή επίσης έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, αν και αυτή δεν είναι άμεση. Τα γεύματα τείνουν να είναι πιο βαριά, πιο πλούσια, πιο αλμυρά. Οι δε ποσότητες που λαμβάνονται είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο. Η συγκεκριμένη όμως διατροφή αυξάνει την χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε παχυσαρκία. Και οι 3 αυτοί παράγοντες αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η έλλειψη άσκησης ολοκληρώνει το τρίπτυχο των συνηθειών που αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθούν οι άνδρες προ εκπλήξεως την πιο ακατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι και αυτή συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης - διαταραχές γνωστές για την εμφάνιση της δυσλειτουργίας. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξής της και μάλιστα η σχέση είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερο ασκείται κάποιος τόσο μειώνεται ο κίνδυνος.
Πέραν αυτών των παραγόντων, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, και η περίοδος που διανύουμε είναι για κάποιους άνδρες γεμάτη άγχος, με αυξημένες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις. Το άγχος εκτοξεύει την έκκριση των ορμονών του στρες και μειώνει την τεστοστερόνη. Επίσης, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για να επιτρέψει την καλύτερη ροή του αίματος στο πέος.
Αλλά και όταν όλα βαίνουν καλώς και η διάθεση είναι στα ύψη, υπάρχει άλλη μια αιτία που μπορεί επηρεάσει την ικανότητά τους να απολαύσουν διεισδυτικό σεξ - ο ανεπαρκής ύπνος. Και αυτές τις ημέρες το ξενύχτι είναι ο κανόνας για τους περισσότερους. Όμως, όσοι κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες έχουν χειρότερη κυκλοφορία και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία και τελικά σε προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις.
«Για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προσωρινή στυτική δυσλειτουργία, λόγω της διαφοροποίησης της καθημερινότητάς τους, η λύση είναι η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής ακόμα και αυτές τις γιορτινές ημέρες. Δηλαδή η επιλογή μιας διατροφής με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά, αλκοόλ και ζάχαρη, ο απόλυτος έλεγχος του καπνίσματος και του άγχους, ο επαρκής ύπνος και η άθληση.
Εάν η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι περιστασιακή, αλλά επαναλαμβάνεται συχνά, δηλαδή η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης αφορά στο 50% των προσπαθειών σεξουαλικής επαφής, τότε η αντιμετώπιση είναι διαφορετική και εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.
Ο εντοπισμός της έγκειται στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, δεδομένου ότι η δυσλειτουργία οφείλεται συχνά σε οργανικά αίτια, όπως σε διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και παθήσεις του θυρεοειδή. Σε αυτές περιλαμβάνονται αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων και υπέρηχοι, καθώς και κλινική εξέταση.
Και επειδή το πρόβλημα μπορεί να ξεκινά από ψυχογενή αίτια ή αυτά να συνυπάρχουν των οργανικών ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται και από ψυχολόγο.
Τις περισσότερες φορές τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αγγειακής φύσης, που μειώνουν τη ροή αίματος στο πέος. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων, τις ενδοπεϊκές ενέσεις και την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Σε αυτές έχει προστεθεί τα τελευταία 15 χρόνια η χρήση των κρουστικών κυμάτων, μια επαναστατική μέθοδος που προάγει τη δημιουργία νέων αγγείων, προκειμένου να αυξηθεί η ροή του αίματος στο όργανο.
Πρόκειται για μια ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδο, που εστιάζει και αντιμετωπίζει το αίτιο και όχι το σύμπτωμα. Μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από τη λήψη φαρμάκων και να αποκαταστήσει τόσο τη διάρκεια της στύσης όσο και την ποιότητά της, ακόμα και σε εκείνους που υποφέρουν ταυτόχρονα από άλλες παθήσεις που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.
Είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που δεν προκαλεί παρενέργειες, ούτε απαιτεί αναισθησία. Ο ασθενής το μόνο που αισθάνεται είναι ήπιες δονήσεις στο πέος για μερικά λεπτά. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 8 συνεδρίες, η συχνότητα των οποίων είναι εβδομαδιαία.
Για το 20% των ασθενών που η μέθοδος αυτή δεν αποδώσει, επιλέγονται οι κλασικές θεραπείες (φάρμακα και ενδοπεϊκές ενέσεις), ενώ για όσους αντιμετωπίζουν μόνιμο πρόβλημα ανικανότητας υπάρχει η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.
Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι ότι κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και η θεραπεία δεν είναι ίδια για όλους. Η στυτική δυσλειτουργία χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, δηλαδή τη συνδρομή μιας ιατρικής ομάδας διαφορετικών ειδικοτήτων προκειμένου να θεραπευτεί κάθε αιτία που συμβάλει ή την προκαλεί», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου