Aνάλυση δειγμάτων ιστού από τις αυτοψίες 44 ατόμων που πέθαναν με COVID-19 δείχνει ότι ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα- συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου— και ότι παρέμεινε για σχεδόν οκτώ μήνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ εξέτασαν δείγματα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Διεξήγαγαν εκτεταμένη δειγματοληψία του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, σε 11 από τους ασθενείς.

Όλοι οι ασθενείς πέθαναν με COVID-19 και κανένας δεν είχε εμβολιαστεί. Το πλάσμα αίματος 38 ασθενών ήταν θετικό για SARS-CoV-2, σε τρεις ήταν αρνητικό και δεν ήταν διαθέσιμο για τους άλλους 3.

Το 30% των ασθενών ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν 62,5 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς (61,4%) είχαν τρεις ή περισσότερες συννοσηρότητες. Το διάμεσο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως το θάνατο ήταν 18,5 ημέρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο SARS-CoV-2, όπως αναμενόταν, μόλυνε κυρίως και κατέστρεψε ιστούς αεραγωγών και πνευμόνων. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης ιικό RNA σε 84 διακριτά μέρη του σώματος και σωματικά υγρά, και σε μία περίπτωση απομόνωσαν το ιικό RNA 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ενός ασθενούς.

Οι ερευνητές εντόπισαν RNA και πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο και την παρεγκεφαλίδα ενός ασθενούς και στο νωτιαίο μυελό και τα βασικά γάγγλια δύο άλλων ασθενών. Όμως βρήκαν μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό, «παρά το σημαντικό ιικό φορτίο».

Οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης βιώσιμο ιό SARS-CoV-2 από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού. Απομόνωσαν τον ιό από 25 από τα 55 δείγματα που εξετάστηκαν (45%).

Οι συγγραφείς έγραψαν, «Δείξαμε αναπαραγωγή του ιού σε πολλαπλές μη αναπνευστικές περιοχές κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».

Ο Daniel Chertow, MD, MPH, δήλωσε ότι η εύρεση της παρουσίας του ιού σε όλο το σώμα -και η κοινή χρήση αυτών των ευρημάτων με συναδέλφους πριν από ένα χρόνο- βοήθησε τους επιστήμονες να εξερευνήσουν μια σχέση μεταξύ των ευρέως μολυσμένων σωματικών ιστών και της long covid.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό