Συναγερμό και στην Ευρώπη, έχει σημάνει η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα. Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογούν τα δεδομένα και τις μεταλλάξεις και αναμένεται να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των μέτρων προστασίας, όπως επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ στην ηπειρωτική Κίνα και κορυφώθηκε τη Δευτέρα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πάντως, η συχνότητα εμφάνισης μειώθηκε, πιθανότατα λόγω του μικρότερου αριθμού τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί.

Το ECDC, μαζί με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) έχουν αυξήσει την επιτήρηση. Αναμένεται αναθεώρηση της εκτίμησης κινδύνου και θα ακολουθήσει προσαρμογή των ενεργειών.

Όπως αναφέρεται, το ECDC συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (China CDC) και με μεγάλα CDC παγκοσμίως.

Το ECDC συνεχίζει να παρακολουθεί και να αναφέρει τακτικά τις αναδυόμενες απειλές των παραλλαγών του κορωνοϊού, μέσω της Ομάδας Εργασίας Στρατηγικής Ανάλυσης Παραλλαγών στην Ευρώπη (SAVE). Οι παραλλαγές και οι επιδημιολογικές τάσεις σε χώρες που γειτνιάζουν με την Κίνας θα συνεχίσουν να να αξιολογούνται, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τα κρούσματα COVID-19, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους θανάτους, καθώς και την πληρότητα των ΜΕΘ στην Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται υψηλά επίπεδα λοιμώξεων SARS-CoV-2 και αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της χαμηλής πληθυσμιακής ανοσίας και της χαλάρωσης των παρεμβάσεων.

Από τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δώσει οι κινεζικές αρχές, τα στελέχη του ιού που εντοπίζονται στην ασιατική χώρα είναι η Όμικρον BA.5.2 (35%), η BF.7 (24%), η BQ.1 (18%),η Όμικρον BA.2.75 (5%), η XBB (4% ), και η Όμικρον ΒΑ.2 (2%). Δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή.

Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και εμβολιασμού.

Δεδομένης της υψηλότερης πληθυσμιακής ανοσίας στην Ευρώπη, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει τον COVID -19 επιδημιολογική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό