Καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science αναφέρεται σε νέο μοριακό μηχανισμό που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η έρευνα του Hôpital Maisonneuve-Rosement, δείχνει πώς οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής όπως η παχυσαρκία αναπρογραμματίζουν κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα κάνουν καταστροφικά για το μάτι καθώς αυτό γερνά.

Οι ερευνητές σημνείωσαν ότι χρειάζεται καλύτερη κατανόηση του πώς παράγοντες όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.
Είναι γνωστό πως το ανοσοποιητικο σύστημα στο μάτι κάποιου με εκφύλιση ωχράς κηλίδας απορρυθμίζεται και γίνεται επιθετικό.

Φυσιολογικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικοί κρατούν το μάτι υγιές αλλά η επαφή με παθογόνα όπως βακτήρια και ιοι μπορούν να τα ''απορρυθμίσουν''.
Ταυτόχρονα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ενεργοποιούνται επίσης όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε στρεσογόνους παράγοντες όπως υπερβάλλον λίπος, καθιστώντας το περιττό βάρος τον νούμερο ένα μη γενετικό κίνδυνο για εμφάνιση της πάθησης, μετά το κάπνισμα.

Οι Sapieha και Hata χρησιμοποίησαν την παχυσαρκία ως μοντέλο για την επιτάχυνση και υπερβολή στρεσονόνων παραγόντων που υφίσταται οι οργανισμός κατά τη διάρκεια της ζωής.

Ανακάλυψαν ότι μεταβατική παχυσαρκία ή ιστορικό της οδηγεί σε εμμένουσες αλλαγές ατην αρχιτεκτονική του DNA εντός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην παραγωγή φλεγμονωδών μορίων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους δίνουν σημαντικές πρληφορίες για τη βιολογία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν την εκφύλιση ωχράς κηλίδας και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων θεραπειών στο μέλλον.

Πηγές:
Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας