Νέα έρευνα του University Hospital of Nancy, ανακάλυψε ότι το συναισθηματικό φαγητό συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα και ότι το στρες συμβάλλει στη συγκεκριμένη σχέση.
Είναι η πρώτη έρευνα που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ διατροφικής συμπεριφοράς και καρδιαγγειακής βλάβης 13 χρόνια μετά.
Η έρευνα έγινε σε 1.109 υγιείς συμμετέχοντες από την κοόρτη STANISLAS.
Το συναισθηματικό φαγητό, που είναι η τάση κάποιος να καταναλώνει πολύ φαγητό ως αντίδραση στο άγχος ή στη λύπη, αξιολογήθηκε με το Dutch Eating Behavior Questionnaire.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι αυξήσεις σε δυσκαμψία αρτηριών συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
H διαστολική δυσλειτουργία συσχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.
Σχέσεις μεταξύ συναισθηματικού φαγητού και καρδιαγγειακής βλάβης αναλύθηκαν μετά την προσαρμογή για ηλικία, φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, διαβήτη, υπέρταση, ΔΜΣ κλπ.
Στους 916 ενήλικες η μέση ηλικία όταν μετρήθηκε η συμπεριφορά ήταν τα 44,7 χρόνια και σχεδόν οι μισές ήταν γυναίκες.
Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στη μέτρηση της συμπεριφοράς του ''συναισθηματικού φαγητού'' και της καρδιαγγειακής βλάβης ήταν 13.4 χρόνια. Το συναισθηματικό φαγητό συνδεόταν με πιο δύσκαμπτες αρτηρίες και με 38% αύξηση του κινδύνου διαστολικής δυσλειτουργίας.
Ανάλυση για πιθανές εξηγήσεις έδειξε ότι το στρες εξηγούσε το 32% της σχέσης μεταξύ συναισθηματικού φαγητού και διαστολικής δυσλειτουργίας.
Η πρόσληψη ενέργειας δεν ήταν ρυθμιστικός παράγοντας για κάποια σχέση. Θα μπορούσε να αναμένει κάποιος ότι οσοι καταφεύγουν στο συναισθηματικό φαγητό θα κατανάλωναν τροφές με πολλές θερμίδες, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές νόσους αλλά αυτό δεν φάνηκε στη συγκεκριμένη έρευνα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.
Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;