"Ειλικρινά το λέω. Είμαστε πλέον στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας με ηπιότερα χαρακτηριστικά. Οι ΜΕΘ, αυτό το δύσκολο κομμάτι, δεν πιέζονται. Δεν υπάρχουν ουρές στις ΜΕΘ".
Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη στην ΕΡΤ ο διευθυντής στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος (φωτογραφία).
Δεν υπάρχει πια η αγωνία να βρεθεί κλίνη στις ΜΕΘ, για πολλούς λόγους, όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος. "Πλέον, είμαστε πιο έτοιμοι. Υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, υπάρχουν οι εμβολιασμοί. Έχω πει ότι το στέλεχος της Όμικρον παραλλαγής και η συζήτηση σε όλο τον κόσμο λέει ότι δεν μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά".
Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν δεν ήταν η Κίνα, με τα πολλά κρούσματα και η 'Κράκεν' με την υπερμεταδοτικότητά της θα μιλάγαμε πλέον - όλη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα - για το τέλος της πανδημίας μέσα στο 2023. Πήρε μια μικρή παράταση, πιστεύω μέχρι το ’24. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, έχει σοβαρές επιπτώσεις, τραγικές στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, θρηνούμε ακόμα ένα απαράδεκτο αριθμό νεκρών και επίσης λόγω παρενεργειών της πανδημίας, δηλαδή των υπερβολικών μέτρων που πήραμε τα 2 τελευταία χρόνια, έχουμε έξαρση των υπόλοιπων λοιμώξεων που έχουν επιπτώσεις στα μικρά παιδιά κάτω από 2,5, αλλά δυστυχώς και πάνω από 2,5. Όσοι γονείς με ακούν καταλαβαίνουν τι εννοώ και εξάλλου η αγωνία μας επειδή εκεί ακριβώς το σύστημα πάσχει, δεν έχουμε ΜΕΘ παιδιατρικές, άρα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή".
Όπως είπε, θέλει προσοχή, θέλει μάσκες στα σχολεία: "Το υποστηρίζω σαν ισχυρή σύσταση. Ειλικρινά, και στα παιδιά αυτή η ιογενής λοίμωξη δεν έχει τα χαρακτηριστικά τα κακοήθη του κορωνοϊού. Μπορεί να μας κάνει κάποιες βρογχιολίτιδες και τα παιδιά μας να χρειαστούν κάποια αναπνευστική υποστήριξη. Έχει καλοήθεια μέσα, γι’ αυτό και βλέπετε δεν έχουμε τραγικές συνέπειες. Τα καταφέρνουμε κουτσά στραβά, αλλά όμως χρειάζεται προσοχή. Επομένως δεν χρειάζεται πανικός. Είμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας. Θα το ξεπεράσουμε, αρκεί να δείξουμε αυξημένη ετοιμότητα και προσοχή. Οι ισχυρές συστάσεις των γιατρών, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και με υποκείμενα νοσήματα, είναι οι μάσκες και η αποφυγή των συνωστισμών".
Σημείωσε ακόμα πως "όταν ένα σύστημα δεν το εκπαιδεύεις, όποιο σύστημα και να είναι αυτό, ακόμη και το μυϊκό σύστημα, εάν μείνεις ξαπλωμένος δέκα μέρες, δεν θα μπορέσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι. Έτσι έγινε και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθένησε τα τελευταία χρόνια. Άρα έχουμε μια έξαρση των υπόλοιπων ιογενών λοιμώξεων, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν ζημιά. Χρειάζεται μια προσοχή στα μικρά παιδιά και στους μεγάλης ηλικίας, αλλά και εκεί μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Προς Θεού δεν είναι ο εφιάλτης που περάσαμε".
Πηγές:
ΕΡΤ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού τουρισμού
Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου
Πώς θα υιοθετήσω μια καλή συνήθεια