Μικρή ομάδα ερευνητών από το Patient-Led Research Collaborative, και το Scripps Research Translational Institute, δημοσίευσε επισκόπηση στο Nature Reviews Microbiology η οποία υποδεικνύει ότι η long COVID θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη απειλή από όσο νομίζουμε.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ορισμένοι που εμφάνισαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 είχαν συμπτώματα πέρα από το αναπνευστικό σύστημα.

Ασθενείς έχουν αναφέρει βαθιά κόπωση, αρρυθμία, μούδιασμα στα άκρα, ακόμα και προβλήματα με όργανα όπως το ήπαρ ή η ουροδόχος κύστη. Με τον καιρό οι ασθενείς διαγιγνώσκονται με long COVID, μυστήρια πάθηση χωρίς επίσημη διαγνωστική περιγραφή.

Λίγα έχουν γίνει για να λυθεί το μυστήριο της long COVID ή για την αντιμετώπιση όσων ισχυρίζονται ότι πάσχουν από αυτήν. Στη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές επισκόπησαν έρευνες. Ανακάλυψαν ενδείξεις σε προηγούμενες μελέτες που υποδείκνυαν ότι περίπου το 10% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από COVID-19 εμφάνισαν long COVID και αυτή ήταν πιο εμφανής σε ανθρώπους μεταξύ 36 και 50 ετών.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με ελαφρά long COVID πιθανόν θα αναρρώσουν εντός έτους. Για όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, η εικόνα είναι διαφορετική. Οι ερευνητές ανακάλυψαν λίγα σημάδια ότι τα συμπτώματα θα μειωθούν.

Ανακάλυψαν επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα long COVID σχεδόν δεν μπορούν να διαχωριστούν από αυτά άλλων παθήσεων, όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Ως ένα παράδειγμα των δυσκολιών των ασθενών και των γιατρών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλά περιστατικά ασθενών με long COVID που είχαν συμπτώματα σαν του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτοί οι ασθενείς θα ζήσουν με τα συμπτώματά τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Καταλήγουν σημειώνοντας ότι οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμμένουσας long COVID και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό από τους γιατρούς.

Πηγές:
Nature Reviews Microbiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]