Η απώλεια χαράς μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας — ή μπορεί να είναι μια πολύ φυσιολογική απόκριση του μυαλού μας σε όλα τα πράγματα που γίνονται. Αν μη τι άλλο, τα τελευταία 3-4 χρόνια όλοι μας έχουμε καταλάβει πως όταν τα πράγματα είναι να γίνουν αληθινά δύσκολα, κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος. Και είναι μια μεγάλη πρόκληση το να βρίσκουμε μικρές οάσεις χαράς μέσα σε όλη τη... θλίψη.

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά μερικές φορές πολλά κακά γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Όταν ο κόσμος μας γυρνάει ανάποδα, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε έλλειψη χαράς. Προβλήματα υγείας, απώλειες, χωρισμοί, στεγαστικά ή οικονομικά προβλήματα, φυσικές καταστροφές — η λίστα των σοβαρών στρεσογόνων παραγόντων και των τραυματικών γεγονότων είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι ενήλικες θα βιώσουν πολλαπλά σοβαρά τραύματα και απώλειες σε όλη τους τη ζωή. Η απώλεια χαράς σε αυτά τα πλαίσια είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.

Για κάποιους ανθρώπους, ωστόσο, η έλλειψη χαράς επιμένει ή εμφανίζεται ανά περιόδους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια διαταραχή της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. Η αδυναμία να αισθανθείτε ευχαρίστηση (επίσης γνωστή ως ανηδονία) είναι ακόμη μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για την κατάθλιψη και είναι αρκετά συχνή, όπως και γενικότερα τα αισθήματα απάθειας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χαράς και ευτυχίας;

Η χαρά και η ευτυχία χρησιμοποιούνται συχνά για να δηλώσουν το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, η ευτυχία αναφέρεται τεχνικά στα ευχάριστα συναισθήματα που προκύπτουν από μια κατάσταση ή εμπειρία, ενώ η χαρά είναι μια κατάσταση του νου που μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε περιόδους θλίψης ή αβεβαιότητας.

Πώς αυξάνουμε όμως τη χαρά;

Κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να τροποποιήσετε τη ρουτίνα σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας να βιώσει χαρά. Ακολουθούν μερικές ιδέες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές και λάθη για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς:

  • Κάντε τακτικά γυμναστική. Τα οφέλη της στην ψυχική μας υγεία είναι πολλάκις καταγεγραμμένα και θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα από την πρώτη κιόλας προπόνηση.
  • Συνδεθείτε με την πνευματική σας πλευρά. Όταν ενωνόμαστε με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, αναπτύσσουμε συναισθήματα ευγνωμοσύνης και ηρεμίας. Δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά κάτι θρησκευτικό αυτό. Ο διαλογισμός είναι ένας ισχυρός τρόπος για να τροποποιήσετε τα μονοπάτια του εγκεφάλου σας και να αυξήσετε τη χαρά.
  • Ανακαλύψτε κάτι νέο. Ως άνθρωποι, είμαστε φτιαγμένοι να νιώθουμε χαρά όταν βιώνουμε κάτι για πρώτη φορά. Η επιδίωξη ενός νέου χόμπι, ας πούμε, μπορεί να μας βοηθήσει να επικεντρώσουμε εκ νέου την ενέργειά μας.
  • Προσοχή στα καλά. Μια χαρούμενη νοοτροπία μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά χρειάζεται εξάσκηση. Αν σας βοηθά, κρατήστε ημερολόγιο γράφοντας τα καλά πράγματα που έγιναν στην ημέρα και θετικές σκέψεις.
  • Από την άλλη πλευρά, περιορίστε την αρνητικότητα. Είτε πρόκειται για κουτσομπόληδες συναδέλφους, μια τοξική σχέση με ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο που δεν φέρεται σωστά, το να περνάμε χρόνο και να δίνουμε περισσότερη σημασία από ό,τι χρειάζεται σε τέτοιο κόσμο μας επηρεάζει άμεσα. Είναι εντάξει να θέτουμε όρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού