Το να αποφασίσουμε να τρώμε πιο υγιεινά ή λιγότερο αν συχνά το παρακάνουμε, είναι πάντα μια καλή απόφαση. Δεν είναι όμως εύκολη απόφαση για να συνεχίσουμε να παίρνουμε καθημερινά. Ειδικά αν μιλάμε για αυστηρές, περιοριστικές δίαιτες ή για σχέδια που ξεκίνησαν με τον ενθουσιασμό της νέας χρονιάς. Οι μεγάλες, απότομες αλλαγές στην ζωή μας δύσκολα "στεριώνουν".
Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να κάνουμε μια δίαιτα να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα για εμάς;
Αργά και σταθερά
Ο ενθουσιασμός όταν ξεκινάμε κάτι καινούριο μπορεί να μας δίνει ώθηση, αλλά τα αποτελέσματα μιας δίαιτας χρειάζονται καιρό για να γίνουν ορατά, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να μας... στερέψει ο ενθουσιασμός μέχρι τότε, αλλά και να ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με αχρείαστες λεπτομέρειες του φαγητού. Για παράδειγμα, το να μετράτε προσεκτικά τις θερμίδες και τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που λαμβάνετε καθημερινά είναι πολύ αγχωτικό, και μάλλον δεν θα σας βοηθήσει περισσότερο από το να τρώτε πράγματα που απολαμβάνετε σε μικρότερο πιάτο.
Ο περιορισμός δεν είναι ποτέ φίλος μας
Αυτά που ξέρουμε ότι πρέπει να περιορίζουμε για να είναι υγιεινή η διατροφή μας είναι λίγα και απλά: Ζάχαρη, τηγανιτά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι. Οι διατροφές που κόβουν από το καθημερινό μας πλάνο όλους τους υδατάνθρακες, για παράδειγμα, δεν λειτουργούν εύκολα μακροπρόθεσμα. Μια καλύτερη ιδέα είναι να βρείτε τρόπους να προσαρμόσετε τα αγαπημένα σας "ένοχα" πιάτα σε ένα πιο υγιεινό πλαίσιο. Έτσι δεν θα υπάρχει πλέον τίποτα ένοχο στο πόσο τα απολαμβάνετε.
Χρειάζεται χρόνος για να χτίσουμε νέες συνήθειες
Ένας άλλος λόγος που οι μικρές αλλαγές είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί μια συνήθεια. Ίσως έχετε ακούσει ότι χρειάζονται περίπου 20 ημέρες για να γίνει συνήθεια μια νέα συμπεριφορά, αλλά ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Και αυτό, φυσικά, είναι διαφορετικό μάλλον για τον καθένα μας. Οι μικρές αλλαγές, όμως, απαιτούν λιγότερη θέληση για να διατηρηθούν. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά είναι πιο εύκολο να τις κρατήσουμε και να μας γίνουν συνήθεια. Τέλος, είναι πολύ απλό να θυμόσαστε και να βρίσκετε χρόνο στην ημέρα σας για ορισμένα πράγματα όταν είναι μικρά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι