Η βιταμίνη D, έδειξε νέα έρευνα, είναι πιθανό σε ανθρώπους με προδιαβήτη να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας να τους διαγνωστεί διαβήτης.

Σε 3 κλινικές δοκιμές, ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμπληρώματα της βιταμίνης ήταν μετρίως αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου ο προδιαβήτης να εξελιχτεί σε διαβήτη.

Σε 3 χρόνια, κάτω του 23% των ασθενών στην έρευνα που χρησιμοποιούσαν βιταμίνη D εμφάνισαν διαβήτη έναντι 25% που έλαβαν placebo.

Κατά μέσον όρο τα συμπληρώματα μείωναν τον κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη κατά 15%.

Ο Δρ Αναστάσιος Πίττας, του Tufts Medical Center, στη Βοστόνη δήλωσε ότι είναι αρκετά σαφές από την έρευνα ότι η βιταμίνη D έχει μέτρια επίδραση στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 αν κάποιας έχει υψηλό κίνδυνο.

Tα ευρήματα δεν αφορούν ανθρώπους με μέτριο κίνδυνο για τη νόσο και ακόμα δεν είναι σαφής η βέλτιστη δόση.

Ο Πίττας δήλωσε ότι κανένα συμπλήρωμα δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Πραγματοποιήθηκαν 3 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν αν συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εξέλιξς του προδιαβήτη. Καθεμία έδειξε ότι συμμετέχοντες που έλαβαν τη βιταμίνη είχαν κάπως χαμηλότερο κίνδυνο έναντι όσων έλαβαν placebo. Όμως η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Ο Πίττας και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, σε 4.000 ενηλίκους με προδιαβήτη. Μισοί έλαβαν βιταμίνη D. Σε 2 δοκιμές, συμμετέχοντες έλαβαν βιταμίνη D3, είτε σε δόση 4.000 IU την ημέρα είτε 20.000 IU την εβδομάδα. Η τρίτη δοκιμή χρησιμοποίησε ελδεκαλσιτόλη.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να καθοριστεί η βέλτιστη δόση.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε