Η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο πήρε πολλά από πολλούς ανθρώπους, αλλά επιβάρυνε σημαντικά και τα θεσμικά όργανα. Εν τω μεταξύ, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής για το γεγονός ότι οι συστάσεις της για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού ήταν πολύ αργές. Τώρα οι εμπειρογνώμονες ζητούν την ενίσχυσή της.

Περισσότερο προσωπικό, περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερη επικοινωνία για την ενίσχυση του έργου της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) - αυτά τα αιτήματα των εμπειρογνωμόνων προκύπτουν από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην επιτροπή υγείας της γερμανικής Βουλής. Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι η επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί για μελλοντικές κρίσεις. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να ενημερώνει τους πολίτες  ολοκληρωμένα και γρήγορα. Επιπλέον, είπαν, πολλά νέα εμβόλια βρίσκονται στα σκαριά.

Εκτός από τον Thomas Mertens, επικεφαλής της Stiko, στη συζήτηση συμμετείχαν ο ιατρός Leif Erik Sander από το Charité του Βερολίνου, ο Benedikt Fabian από τη Γερμανική Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα (vfa) και η Cornelia Betsch, εμπειρογνώμονας σε θέματα επικοινωνίας για την υγεία από το Πανεπιστήμιο της Erfurt.

Ο Mertens εκτίμησε εκ των υστέρων την πανδημία ως μια τεράστια πρόκληση για τα μέλη της Επιτροπής καθώς και για το γραφείο, σύμφωνα με την σχετική ειδησεογραφία από το Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν 64 πρόσθετες τηλεδιασκέψεις διάρκειας αρκετών ωρών εκτός από τις τακτικές συνεδριάσεις του Stiko, δήλωσε ο Mertens. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικό. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή διατύπωσε τις συστάσεις της για τον εμβολιασμό εγκαίρως "βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων στοιχείων".

Κριτική και από το  Υπουργείο Υγείας

Οι επικριτές πάντως είδαν τα πράγματα διαφορετικά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Η ταχύτητα των συστάσεων του Stiko για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είχε προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες κατά της επιτροπής, η οποία εδρεύει στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Ακόμα και το Υπουργείο Υγείας παραπονέθηκε ότι η Επιτροπή καθυστερεί πολύ για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα απρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, απαιτούνται επίσης επαρκείς ανθρώπινοι πόροι, τονίζει τώρα ο Mertens. Λόγω της επικέντρωσης στην πανδημία του κορωνοιού , άλλες σημαντικές συστάσεις εμβολιασμού έχουν ανασταλεί. Τα εμβόλια γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και απαιτούν πιο σύνθετες συστάσεις.

Ο Sander πάντως υπερασπίστηκε την Stiko και τόνισε πόσο σημαντικές και κεντρικές είναι οι τεκμηριωμένες συστάσεις της για τον πληθυσμό και τους εμβολιασμένους γιατρούς.

Η Επιτροπή Stiko απολαμβάνει μεγάλη εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε βρεθεί ενώπιον μιας εξαιρετικά δυναμικής κατάσταση, στην οποία υπήρχαν νέες μελέτες, ευρήματα και εγκρίσεις "μερικές φορές κάθε εβδομάδα" από το 2020 και μετ'α, δήλωσε ο Sander. Επειδή οι επιδημίες και πανδημίες αναμένονται συχνότερα στο μέλλον, η επιτροπή  θα πρέπει να είναι καλύτερα επανδρωμένη δομικά αλλά και με προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]