Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) επέκρινε εκ νέου τα λάθη που έγιναν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοιού. "Αυτό που ήταν άστοχο, αν μπορώ να μιλήσω ελεύθερα, είναι αυτοί οι κανόνες εκεί έξω", δήλωσε ο Lauterbach στην εκπομπή "Markus Lanz" του τηλεοπτικού καναλιού ZDF.

Αναφερόταν, για παράδειγμα, στην προσωρινή απαγόρευση του τζόκινγκ χωρίς μάσκα. "Είναι σαφές ότι επρόκειτο για υπερβολές", δήλωσε ο Lauterbach, που είναι ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας από τον Δεκέμβριο του 2021. Είπε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν υπερβάλει σημαντικά, και ειδικά η Βαυαρία. Το μακροχρόνιο κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων ήταν επίσης λάθος.

Παρ' όλα αυτά, η συνολική εκτίμηση του Lauterbach ήταν θετική, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας. "Τα καταφέραμε καλά". Χάρη στην προσεκτική προσέγγιση, το ποσοστό θνησιμότητας στη Γερμανία ήταν χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, παρά τον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Μέχρι στιγμής, είπε, περίπου 180.000 άνθρωποι στη Γερμανία έχουν πεθάνει από λοίμωξη του κορωνοιού. "Αυτός δεν είναι κακός αριθμός, αλλά θα ήμασταν ακόμη καλύτεροι αν δεν υπήρχε αυτή η συνεχής πολιτικοποίηση των μέτρων", είπε.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek (CSU) απέρριψε την κριτική του Lauterbach. Είπε ότι η πορεία τπου κρατιδίου της Βαυαρίας στην περίοδο της πανδημίας ήταν συνεπής, αλλά και ότι υπάηρχε αντίδραση με αίσθηση του μέτρου, επιτρέποντας ελευθερίες.

"Ο Lauterbach θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Βαυαρία υπήρξε πρότυπο σε σημαντικούς τομείς", δήλωσε ο Holetschek. Το κρατίδιο είχε ξεκινήσει τις εξετάσεις στα σχολεία σε πρώιμο στάδιο, προκειμένου να μπορεί να εγγυηθεί τη δια ζώσης διδασκαλία.

Ο αντιπρόεδρος του FDP, Wolfgang Kubicki, πρότεινε στον Lauterbach (SPD) να παραιτηθεί.

"Κανείς δεν θα κατηγορούσε τον Karl Lauterbach για μια έντιμη παραίτηση", έγραψε  στη σελίδα του στο Facebook. Στην ανάρτησή του, ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική των τελευταίων τριών ετών για την αντιμετώπηση του κορωνοιού.

"Η πολιτική αυτή απέτυχε ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά στερήθηκαν τις ευκαιρίες ζωής με τη σκόπιμη δημιουργία φόβου και οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείριση.

Ο Karl Lauterbach ήταν ένας από εκείνους που βοήθησαν να αποκλειστούν οι κριτικές επιστημονικές φωνές, να προκύψει πανικός και να διευρυνθούν τα όρια του συνταγματικού κράτους", έγραψε ο Kubicki.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]