Παραμένει το πρόβλημα με τις μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), απουσιάζουν από τα ράφια συνολικά 135 σκευάσματα.

Όπως προκύπτει από τον σχετικό κατάλογο, ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω, πρόκειται για 70 φάρμακα κοινότητας για διάφορες παθήσεις, 12 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 φάρμακα που εισάγονται μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ΕΟΦ Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)

Τον περασμένο μήνα, ήταν σε έλλειψη 156 προϊόντα, ενώ είχε διακοπή η παραγωγή για άλλα 76: σύνολο ελλείψεων 232. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εικόνα φαίνεται να εμφανίζει κάποια βελτίωση, η οποία, πάντως, απέχει σημαντικά από το να χαρακτηριστεί "κανονική".

Σε σχέση με τις τρέχουσες ελλείψεις, οι ειδικοί του ΕΟΦ σημειώνουν πως για τα 63 από τα ελλείποντα φάρμακα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή φάρμακα με την ίδια ή παρόμοια δραστική ουσία. Για 5 από αυτά, παρέχεται η δυνατότητα ατομικής παραγγελίας από το εξωτερικό, για 14 έχει δοθεί εντολή για έρευνα αγοράς στο ΙΦΕΤ, ενώ για 9 φάρμακα παρατηρείται πανευρωπαϊκό πρόβλημα έλλειψης.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Το πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, όπου υπήρξε έλλειψη αμοξικιλλίνης, που για να καλυφθεί υπήρξε αύξηση της εγχώριας παραγωγής σε γενόσημα. Η έλλειψη, ωστόσο, δεν αντιμετωπίστηκε και τοπικοί παράγοντες της Φαρμακοβιομηχανίας ανέφεραν πρόσφατα στο Reuters πως η λύση θα ήταν να αυξηθεί η τιμή του γενοσήμου, ώστε να καλυφθεί το κόστος.

"Το κόστος αυξάνεται, η τιμή παραμένει ίδια", σχολίασε ο Biosca - Reig, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας Reig Jofre.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κάνουν λόγο για αύξηση στο κόστος σε όλο το φάσμα παραγωγής, από την ενέργεια, μέχρι το χαρτόνι για τη συσκευασία, το αλουμίνιο για τα πώματα των φιαλών.

Σύμφωνα με 13 Ευρωπαίους παρασκευαστές και 6 ενώσεις βιομηχανίας φαρμάκων που μίλησαν με το Reuters, πολλές εταιρείες αγωνίζονται να βγάλουν αρκετά χρήματα για να δικαιολογήσουν την παραγωγή αντιβιοτικών - πόσο μάλλον να αυξήσουν την παραγωγή. 

Το κόστος των γενοσήμων

Τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα είναι πιο φθηνά από τα πρωτότυπα και αντιπροσωπεύουν το 70% τνω πωλήσεων στην Ευρώπη, αλλά μόνο το 29% της συνολικής δαπάνης, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.

Οι Ευρωπαίοι παρασκευαστές γενόσημων αναφέρουν πως το σύστημα των διαγωνισμών και οι ρυθμιζόμενες τιμές, έχουν τροφοδοτήσει μία συνεχή πτωτική τάση, με τις εταιρείες από την Ασία να απειλούν την ύπαρξη των ευρωπαϊκών.

Η τάση αυτή υποχρέωσε, την τελευταία δεκαετία, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες είτε να μειώσουν την παραγωγή τους είτε να μεταφέρουν την παραγωγή γενόσημων και δραστικών ουσιών στην Ινδία και στην Κίνα, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο.

Στελέχη του κλάδου λένε τώρα ότι η αναθεώρηση των συστημάτων τιμολόγησης είναι ο μόνος τρόπος για να αναζωογονηθεί η μεταποίηση στην Ευρώπη, τόσο για να αποφευχθούν ελλείψεις στο μέλλον, όσο και για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάρτηση της ηπείρου από την Ασία για βασικά φάρμακα.

Πρωτοβουλίες από τον ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του EMA Steffen Thirstrup δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι είναι αρκετά ασυνήθιστο να βλέπουμε τόσες πολλές χώρες να αναφέρουν ελλείψεις των ίδιων προϊόντων, αλλά η πρόβλεψη ζήτησης θα μειωθεί καθώς πλησιάζει ο θερμότερος καιρός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να καταθέσει αναθεωρήσεις του νόμου περί φαρμακευτικών προϊόντων τον επόμενο μήνα.

Προτείνει μέτρα, όπως η απαίτησης από τους παρασκευαστές να διατηρούν μεγαλύτερα αποθέματα και να προειδοποιούν έγκαιρα για ελλείψεις. Στελέχη των Βρυξελλών υποστηρίζουν την άποψη πως πρέπει να υπάρξει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές